Közélet

Kósa szerint Európa értékeit védi a kerítés, ezért az nem vasfüggöny

A mai magyar demokráciánk nem átmeneti, hanem '56-ban gyökerezik.

A Fidesz ügyvezető alelnöke, frakcióvezetője Debrecenben, a nagyerdei ’56-os szobornál arról beszélt, hogy miként ’56-ban sem haboztak megvédeni a magyarok országukat, úgy mi sem habozhatunk: meg kell védenünk Magyarországot, Európát és az európai értékeket.  Kósa Lajos úgy fogalmazott:

kapunk nyitva áll, de a kerítésünk nem.

A kerítés – tette hozzá – nem vasfüggöny, utóbbi ugyanis börtönrács, míg a kerítés a szabadság védelmét szolgálja.
Szerinte az ember nem születik hősnek, de vannak pillanatok, amikor hőssé válik: nem számol a realitásokkal, a szívére hallgat, azt teszi, amit a szíve diktál. ’56 ilyen pillanat volt a nemzet életében, az emberek összefogtak a diktatúra ellen, az utcára kivonuló fiatalok a szabadságot, a méltóságot védték – tette hozzá.

Európa csak akkor maradhat hű a forradalomhoz, ha egy pillanatra sem enged az erőszaknak. A mi demokráciánk ’56-ból fakad – mondta. A Fidesz frakcióvezetője szerint ebből kiindulva érthető,

miért állunk ki ma is – ha kell, akár a szövetségeseinkkel is vitatkozva – Magyarország és Európa határainak a megvédéséért.

A keresztény Európát ma is meg kell védeni, még akkor is, ha a Magyarországgal azonos kultúrkörhöz tartozó országok azt mondják, hogy nem. Kósa párhuzamot vont a második világháború utáni lakosságcsere és az EU által szorgalmazott menekültkvóta között, utóbbiról is megjegyezve, hogy “ezt nem fogadhatjuk el”.

Elvitathatatlan jogunk eldönteni, hogy kinek adunk menedéket.

Kósa Lajos beszédében bírálta a baloldalt, azt mondta: “jogi és politikai tény, hogy az MSZMP utódpártja az MSZP”, és mint ahogy “nem létezik reformnáci párt, úgy nincs reformkommunista párt sem”. A Fidesz ügyvezető alelnöke elismerte: nehéz időket élünk. Ma az a kérdés, lesz-e önálló, erős, szabad keresztény Európa, vagy egy folyamatosan gyengülő, párhuzamos világot építő Európa a jövő.

Ők olyan Európát akarnak, amely amely erős, szabad, független, nincs a nagyhatalmak játékának kitéve, önállóan szervezi az életét – mondta Kósa Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik