Közélet
Nemzeti gyásznap - Új köztemető

Október 23: távol maradó vezetők, anyátlan baloldaliak

24.hu
24.hu

2015. 10. 22. 11:11

Meghallgathatja a Karádyt éneklő Gregor Bernadettet és a Göncz Árpád emlékére írt zongoradarabot is az ünnepi megemlékezéseken.

Idén sem lesz Orbán-beszéd a nemzeti ünnepen, Orbán Viktor madridi és brüsszeli tárgyalásai miatt nem tud részt venni az október 23-i megemlékezéseken – emlékeztet a HVG.hu. Áder János sem lesz itthon, Bajorországban a müncheni főkonzulátus ünnepi rendezvényén mond beszédet és Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel találkozik.

Akinek nagyon hiányoznak a kormánytagok és a fideszesek, azok a Műegyetemnél meghallgathatják Simicskó István honvédelmi minisztert, aki a kormányzati emlékünnepség főszónoka lesz, vagy Kövér László házelnök társaságában vehet részt a Kossuth téri zászlófelvonáson.

A baloldali ellenzék hívei kifejezetten elanyátlanodva érezhetik magukat: tömegrendezvényt egyik ide sorolható párt sem tart. Sőt, a szocialisták központi ünnepsége kapásból nem is 23-án lesz, hanem már csütörtökön megtartják, és nem is Budapesten, hanem Kaposváron. A fővárosban az MSZP-s Kunhalmi Ágnes részvételével lesz gyertyagyújtás, ugyancsak csütörtökön a Kossuth téren.

Pénteken a hős magyar nőkre emlékszik az LMP a Mansfeld Péter parkban, a DK elnöksége pedig Gyurcsánnyal együtt sajtónyilatkozatot tesz az 56-os emlékműnél. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a Vértanúk terén mond beszédet, Karácsony Gergely, a PM társelnöke pedig Bibó István szobrát koszorúzza meg.

A Jobbik már jobban megadja a módját: a párt Corvin közi megemlékezésén beszédet mond Vona Gábor, felszólal Murányi Levente, az 56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója és Farkas Gergely, a Jobbik ifjúsági tagozatának vezetője. Ahogy azt már korábban megírtuk, Gregor Bernadett is énekel a megemlékezésen és fáklyás vonulás is lesz a Rádió épületéhez.

Ha derogálnak önnek a parlamenti pártok, akkor mehet a Nemzeti Múzeumhoz is, ahol kormányellenes demonstrációt tart a Vajda Zoltán-féle Új Magyar Köztársaság. Felszólal mások mellett Hammer Ferenc médiakutató és punkzenész, valamint előadja Göncz Árpád emlékére írt zongoradarabját Gerlóczy Zsigmond zeneszerző.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.