Közélet
hópárduckák (hópárduc kölykök)

Október 23-án ünnepelnének, de a kihalás fenyegeti őket

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 10. 22. 19:07

A hópárducot a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás. Közép-Ázsia hegyvidéki területein már négyezernél is kevesebb nagymacska él és számuk egyre csökken. A Természetvédelmi Világalap (WWF) a Hópárducok Világnapja (október 23.) alkalmából hozta nyilvánosságra jelentését, amely drámai képet fest, ezért nemzetközi fellépést sürget a faj sérülékeny hegyvidéki élőhelyének megóvásáért.

A Sérülékeny kapcsolatok: ember, víz, hópárduc és a globális éghajlat címmel kiadott tanulmány szerint  hópárducok élőhelyének több mint egyharmada lakhatatlanná válhat, ha nem sikerül visszafordítani a klímaváltozás hatásait.

A felmelegedés egyik látható jele az erdők szintjének magasabbra tolódása, illetve az egyre magasabb területekre költöző mezőgazdaság és legeltetés, ami egyre kisebb területre szorítja vissza az állatokat.

A folyamat nemcsak azért aggasztó, mert egy veszélyeztetett faj élőhelyéről van szó, hanem azért is, mert ez Ázsia legfőbb vízgyűjtő területe. Mintegy 330 millió ember él a hópárducok élőhelyén eredő folyók 10 kilométeres  körzetében. Az ő napi vízellátásuk közvetlenül függ a terület biztonságától.

Az éghajlatváltozás drasztikusan megváltoztatja a hegyekből származó víz áramlását, amivel szerte a kontinensen tömegek megélhetése kerül veszélybe.

A hópárducokat nemcsak élőhelyük fokozatos elvesztése veszélyezteti, hanem az orvvadászat és a helyi közösségek konfliktusai is. Az elmúlt 16 évben ezért mintegy 20 százalékkal csökkent számuk. A Hópárducok Világnapja alkalmából a WWF Magyarország közzétette a WWF Mongólia és WWF Nepál kameracsapda felvételeit a rejtőzködő nagyragadozóról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.