Közélet
Budapest, 2015. október 22.
Mécs Imre, az Ötvenhatos Emlékbizottság elnöke, volt országgyûlési képviselõ beszédet mond a Vissza a Forradalom lángját! címmel meghirdetett megemlékezésen A forradalom lángja emlékmû helyén, a Kossuth téren 2015. október 22-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

Mécs Imre: tele van hamisságokkal a Kossuth tér

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 22. 20:39

Az Ötvenhatos Emlékbizottság elnöke szerint tele van hamisságokkal a budapesti Kossuth tér, annak "elmebeteg átrendezése" során minden 1956-os emléket eltüntettek.

Mécs Imre ezt csütörtök este mondta a Kossuth Lajos téren, uniós és magyar zászlók előtt, a Vissza a Forradalom lángját! elnevezésű megemlékezésen, amelyen több mint százan vettek részt.

Felidézte, hogy a tüntetés helyszínén magasodott a Forradalom lángja emlékmű, amelynek felállításáról Göncz Árpád akkori köztársasági elnök javaslatára az Ötvenhatos Emlékbizottság döntött 1996-ban. A szobrot közadakozásból emelték, azt azonban a jelenlegi kormány “önhatalmúlag, titokban ismeretlen helyre eltüntette” – fogalmazott.

Az átrendezés következtében a Kossuth Lajos tér kopár lett, “mint azok lelke, akik az országot irányítják” – mondta Mécs Imre, aki a politikai életben munkálkodó “galád erőkről” beszélt.

Meg fogják keresni a Forradalom lángját – jelentette ki -, a céljuk ugyanis az, hogy a teret maradéktalanul visszaállítsák a korábbi állapotába.

A megemlékezésen meggyújtottak egy öröklángot szimbolizáló lámpát, és mécsesekből kiraktak egy “56” feliratot, valamint egy szívet. A résztvevők mécseseket és gyertyákat gyújtottak.

A Forradalom lángja emlékmű a 2012-ben elhunyt Lugossy Mária szobrászművész alkotása. A felül megtört fekete márványoszlopon a Kossuth-címer és az 1956 felirat látható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.