Közélet

“Túl sok volt a holmija”, három gyerekével tették ki az anyaotthonból

Azzal is megfenyegették, hogy gyermekeit állami gondozásba veszik.

A Város Mindenkié (AVM) csoportot néhány hete kereste fel egy anyaotthonban élő nő, hogy néhány napon belül kilakoltatják. Szerinte azért, mert érdekvédelmi tevékenységet folytatott a szállón, több visszásságra is felhívta a figyelmet az intézményben. Ugyanakkor az elhelyezés nélküli kilakoltatás hivatalos indoka: a házirend megsértése.

Az anya a szobájában

rendszeresen felhalmoz tárgyakat, holmikat, folyamatos rendetlenség van; a szobát nem tette pihenésre alkalmassá.

Ezért írásbeli figyelmeztetést is kapott, amely kitér rá, hogy a szobákat az anyaotthon munkatársai rendszeresen ellenőrzik, nekik “minden segítséget meg kell adnia ahhoz, hogy szemrevételezhessék annak állapotát és a hűtőszekrény tartalmát.”

Az AVM szerint elfogadhatatlan, hogy egy közpénzből fenntartott intézményben ilyen megalázó, a szabadságot, a magánszférát korlátozó szabályozás legyen érvényben. A csoport nem ért egyet azzal, hogy a lakásszegénységben élő embereket,

akik anyagi nehézségeik miatt négyen élnek egyetlen szobában, folyamatosan azzal zaklassák, hogy még meglévő holmijaiktól is szabaduljanak meg. Míg a lakásban élő állampolgárok szabadon rendelkezhetnek a tulajdonukkal, ezt a jogot rendre megtagadják a lakásszegénységben élőktől.

Arra is emlékeztettek, az Európai Emberi Jogi Biztos hat éve érvényes ajánlásai egyértelműen kimondják, hogy

az átmeneti lakhatási lehetőségeknek is el kell érniük egy minimum színvonalat – t.k. a lehető legnagyobb fokú önállóságot kell biztosítania a lakók számára.

A holmik felhalmozására hivatkozó írásbeli figyelmeztetésekkel kapcsolatban az érintettnek semmilyen jogorvoslati lehetősége nem volt az intézményen belül. Noha tagja volt a szálló érdekvédelmi fórumának, megfelelő fellebbezési eljárás hiányában nem volt kihez fordulnia problémájával. Az AVM az is súlyos szakmai mulasztásnak tartja, hogy az intézmény nem nyújtott érdemi segítséget, hogy az érintett alternatív lakhatást találjon magának és három kiskorú gyermekének. A kilakoltatás napja előtt találtak férőhelyet egy átmeneti otthonban, Pápán, amit a nő nem tart megoldásnak, mert a gyerekek Budapesten járnak iskolába. A családot egyik napról a másikra 160 kilométerre akarták költöztetni.

A csoport szerint az asszony valós segítség helyett további fenyegetéseket kapott, hogy gyerekeit állami gondozásba veszik.

Egy gyermeke már nevelőszülőknél él, őt is szerette volna magához venni, de erre most a lakhatási helyzete megoldatlansága miatt nincs esély, és most akár a többi gyermekét is elveszítheti. Ez ugyanolyan embertelen és törvénytelen, mint amikor bérlakásokból lakoltatnak ki embereket, és veszik el gyermekeiket lakhatási gondjaik miatt.

A családnak az utolsó pillanatban A Város Mindenkié csoport segítségével – a sok holmi ellenére – sikerült két hétre krízis szálláshelyet találnia, de a csoport szerint az érintett intézmény gyakorlata sérti a gyermekvédelmi törvényt és a Magyarország által ratifikált ENSZ Gyermekjogi Egyezményt. Az AVM elfogadhatatlannak tartja, hogy a szociális intézmények minden, a gyerekekkel kapcsolatos felelősséget a nőkre terhelnek

és ezek után tevőlegesen ellehetetlenítik azt, hogy háborítatlanul neveljék őket. És épp ez az a rendszer, aminek a szegény, egyedülálló és/vagy bántalmazott nőket védenie kellene, ehelyett a gyakorlatban ez az intézményrendszer is megalázza és rendszabályozza őket.

Az intézmény ellen a kilakoltatott nő és a csoport panaszt tesz. Az államtól követelik, hogy az anyaotthonok, átmeneti otthonok legyenek jogilag kötelezve arra, hogy megfelelő lakhatást találjanak a családnak, ha el kell hagyniuk az intézményt. Senkit se lehessen elhelyezés nélküli kilakoltatni! Követelik, hogy az intézmények emberhez méltó életszínvonalat biztosítsanak, az állam pedig lássa el az intézményeket és az eljáró hatóságokat pénzzel és szakértelemmel. A Város Mindenkié csoport családok átmeneti otthonaival kapcsolatos kritikája bővebben itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik