Közélet

Törökország nem tágít: a szír kormány illegtim, Aszadnak le kell mondania

Szíriában a politikai helyzet csak Aszad nélkül változhat – jelentette ki Ahmet Davutoglu török miniszterelnök újságírói kérdésre szerdán Ankarában. Törökország álláspontja világos, a szír kormány elvesztette legitimitását, és ez az utóbbi időben sem változott – fogalmazott a kormányfő a sajtótájékoztatón. Az a vezető, aki barbár módon bántalmazta népét, nem legitim – tette hozzá.

Davutoglu szerint Szíriának olyan átmeneti időszakra van szüksége, amely garantálja Aszad távozását. Bassár el-Aszad kedd esti, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozójára utalva úgy vélekedett, hogy nyugodtan maradhatott volna Oroszországban hosszabban. Ha tovább tartózkodna Moszkvában, Szíria népe megkönnyebbülne. Ha pedig végérvényesen ott maradna, megkezdődhetne országában az igazi átmeneti folyamat – fűzte hozzá. A moszkvai látogatás volt Aszad első hivatalos külföldi útja a szír polgárháború 2011-es kitörése óta.

Davutoglu szerint Aszadnak nem lehet szerepe Szíria jövőjében, a szír válság megoldásánál nem arra kell koncentrálni, hogy miként kivitelezhető a politikai átmenet Aszaddal, hanem arra, hogy miként távozik a hatalomból. Korábban magas rangú kormányzati tisztségviselők azt nyilatkozták, hogy a szír elnök még fél évig hatalmon maradhatna, mivel ez garantálja végérvényes távozását.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik