Közélet

Öt településen épül új börtön

Negyven önkormányzat tolongott azért, hogy náluk épüljön új létesítmény.

Lezárult a büntetés-végrehajtás telekpályázata, a következő években Kunmadarason ezerfős, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón pedig ötszáz fős börtön épülhet – közölte a Belügyminisztérium.

A BVOP még januárban hirdetett pályázati felhívást az önkormányzatoknak. Negyven település jelentkezett arra, hogy ingyen ajánljanak fel telket börtönépítésre, ami számukra legfőképp az új munkahelyek miatt előnyös.

Az értékeléskor figyelembe vették a felajánlott telkek fekvését, méretét, beépíthetőségét, a közműellátottságot. Számított a lakott területtől való távolság, autópálya vagy főút közelsége, a személyi állomány és családtagjaik elhelyezésének lehetősége. Azt is vizsgálták, van-e lehetőség a fogvatartottak intézeten kívüli, vagy börtönbe betelepülő foglalkoztatására.

A börtönök várhatóan 2017-től 2019-ig készülnek el. A belügyminisztérium azt is közölte, hogy a 2010-ben megkezdett férőhely-bővítési program során eddig 1600 új férőhelyet adtak át, amivel már több mint tíz százalékkal csökkentették a börtönök zsúfoltságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik