Közélet

Nem mentették fel Hernádi Zsoltot

Folytatódhat ellene Horvátországban az eljárás.

Bár tavaly decemberben az MTI azt közölte, hogy jogerős felmentő ítélet született Hernádi Zsolt Mol-vezér ügyében, ez nem igaz – írja az Átlátszó.

Hernádit azzal vádolják a horvát hatóságok, hogy 2009-ben több millió euró kenőpénz kifizetéséről intézkedett Ivo Sanader akkori miniszterelnök részére, cserébe azért, hogy a Mol megszerezze a horvát INA olajtársaság irányítási jogait. Az elnök-vezérigazgató ellen a Mol egyik részvényese is feljelentést tett, de arra hivatkozva, hogy Hernádi nem követett el bűncselekményt, a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a nyomozást. A feljelentő végül pótmagánvádlóként bírósági pert indított, arra hivatkozva, hogy a részvények értéke azért csökkent jelentősen, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen úton jutott hozzá az INA irányítási jogához.

Az ügyben született ítéletet a bíróság most közzétette, de abban szó sincs arról, hogy Hernádit felmentették volna – a bírói tanács azt mondta ki, hogy a pótmagánvádló nem sértettje a vád tárgyaként megjelölt cselekménynek. A felmentő ítélet azért lett volna fontos Hernádi számkára, mert akkor más, akár horvát bíróság sem járhatott volna el többet az ügyben. Így viszont a határozat nem akadályozza, hogy Horvátországban folytassák a Mol-vezér elleni eljárást. Az EU-ban ugyanis alapelv a bírósági határozatok kölcsönös elismerése, de ennek értelmében csak akkor nem folytathatna eljárást a horvát bíróság, ha a bűnösség kérdésében érdemben állást foglalt volna a magyar szerv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik