Közélet

Magyarország hallani sem akar menekültek szállításáról a schengeni határokon belül

Bécsben tárgyaltak a magyar, horvát, osztrák és szlovén rendőri vezetők.

„Magyarország nem támogat olyan javaslatot, amely arra irányul, hogy a lezárt határszakaszain keresztül szállítsanak migránsokat” – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján. Beszámolt a magyar, horvát, osztrák és szlovén rendőri vezetők bécsi találkozójáról, ahol egyetértettek abban, hogy a „migrációs áradat” jelentette feladatot a török-görög határ megerősítésével, nemzetközi határőrizeti erők felállításával lehet megoldani.

Kovács azt mondta: Magyarország az egyeztetés előkészítésekor is egyértelművé tette, hogy nem támogat semmiféle javaslatot arra vonatkozóan, hogy a schengeni határokon belül szállítási lehetőséget biztosítson a menedékkérőknek. Ezzel a felvetéssel a rendőri vezetők már nem is foglalkoztak az egyeztetésen.

A tárgyaláson arra jutottak, hogy olyan regisztrációs pontokat kell létrehozni, melyek az Európai Unió irányába zártak, csak azok mehetnek tovább, akikről sikerül bizonyítani, hogy valóban üldözöttek. A másik irányba a regisztrációs pontoknak nyitottnak kell maradniuk.

Kovács kiemelte, hogy Magyarország nem zárkózik el az együttműködés elől és kész kivenni a részét a most már „több százezer elutasított menedékkérő visszaszállításában is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik