Közélet

Lázár János köti az ebet a karóhoz norvégügyben

Amit a miniszter a fejébe vesz, abból nem hajlandó engedni, pedig még az adóhatóság is kimondta, hogy nem történt bűncselekmény a Norvég Civil Alap ügyében.

Lázár János annak ellenére kitart amellett, hogy a Norvég Civil Alap hazai forrásait kezelő Ökotárs Alapítvány törvénytelenül végzi a munkáját, hogy már az adóhatóság is kimondta: a szervezet nem követett el bűncselekényt.

Még tavaly szeptemberben tartottak házkutatást az Ökotársnál, az alapítvány vezetőjét rendőrök kísérték el – a bíróság azóta kimondta, hogy jogszerűtlen volt a rendőrség akciója. Több más, a kormánnyal szemben kritikus civil szervezetnél is tartottak házkutatást. A civilek vegzálása azután kezdődött, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: szerinte ellenzéki politikai célokra használják fel a norvég alap forrásait.

A NAV ugyanakkor most azt közölte, hogy megszüntetik az ügyben zajló nyomozást, mert nem állapítható meg bűncselekmény és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Lázár János erre az RTL Klubnak azt mondta: ennek ellenére is kitart amellett, hogy az Ökotárs törvénytelenül működik, mert neki a dokumentumok áttekintése során az a meggyőződése alakult ki, hogy a szervezet nem tartotta be a magyarországi szabályokat és ugyanannak a körnek juttatta az összes forrást.

Az MSZP-s Bárándy Gergely kijelentette: nyilvánvaló, hogy Lázár János nyomására hurcolták meg a szervezeteket, a NAV viszont egyértelműen azt mondta ki, hogy nem történt bűncselekmény. A nyomozás egyébként több mint hatszázezer forint állami pénzt emésztett fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik