Közélet

Áder idén bőkezűbben osztja a kegyelmet

Tavaly csak négyen, idén eddig tizenheten kaptak elnöki felmentést.

Idén jóval több elítéltnek adott kegyelmet Áder János, mint tavaly – 2014-ben mindössze négy kérelmet bírált el pozitívan a köztársasági elnök, idén szeptember végéig viszont már tizenhetet. Ez még így is csak kis része az összes benyújtott kegyelmi kérvénynek: idén 512-en folyamodtak Áderhez kegyelemért, ebből 495-en elutasító határozatot kaptak – írja az Origo.

A portál 2002-ig visszamenőleg számba vette az adatokat: 2004-ben például 41-en is örülhettek az elfogadott kegyelmi kérvénynek, a legrosszabb év viszont épp a tavalyi volt. Az Igazságügyi Minisztérium nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen ügyekben adott kegyelmet a köztársasági elnök, de az alaptörvény szerint egyedül neki van joga ehhez, és még indokolnia sem kell a döntését. Ugyanakkor a minisztérium előkészíti a beérkezett kérvényekhez kapcsolódó iratokat, és javaslatot is tesz a döntésre.

Kegyelmet egyébként csak az kérhet, akit már elítéltek, de az ítéletet még nem hajtották végre. Az államfő nem csak börtönbüntetést engedhet el, de például vagyonelkobzás, vagy kényszergyógykezelés alól senkit nem menthet fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik