Közélet

Alapjogokért Központ: a menekültek visszatoloncolása nehéz folyamat lesz

Az Európai Unió területén lévő bevándorlók visszatoloncolása nehéz feladat lesz, amennyiben az általuk kiválasztott ország nem tekinti őket háborús vagy politikai menekültnek – erről az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója beszélt az M1 kedd reggeli műsorában.

Kovács István elmondta, jelenleg Németországban van a legtöbb menekült, ahol fel sem tudják dolgozni a menekültügyi kérelmeket, hat hónapra előre lehet csak időpontot foglalni a kérelmek elbírálásához.

Vannak olyan kérelmek is, amelyeket még 2013-ban adtak be – tette hozzá.

A stratégiai igazgató elmondta azt is, hogy az elbírálási folyamat éveket vehet igénybe, a kiutasítás pedig nehéz folyamat lesz, hiszen több százezer embert kellene kitoloncolni az országból. Kovács István szerint ők nagy valószínűséggel önszántukból nem fogják elhagyni azt az országot, ahol a kérelmet beadták, így a visszatoloncolás költsége is az adott államot terheli majd, ami rendkívül nagy kiadást jelent.

Kovács István azt mondta, azzal, hogy Magyarország betartotta a dublini egyezményt és regisztrálta az embereket, ebből – a jelenlegi jogszabályok szerint – hátránya származhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik