Közélet

Védett területeket nem, Natura 2000-es védettséggel jelölt földeket viszont elad a kormány

A kormány a Földet a Gazdáknak Program folytatásaként meghirdetett földértékesítés során védett természeti területeket nem ad el,  ezt jogszabályt tiltja, így az LMP alaptalanul vádolja hazugsággal a kormányt – közölte a Földművelésügyi Tárca hétfőn. A tárca az LMP-s Sallai Róbert Benedek közleményére reagálva azt is megjegyezte, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) védett természeti területeket nem, de Natura 2000 területeket – a vonatkozó jogszabályi előírások betartásával – értékesít.

A minisztérium közölte: Magyarország területének 21 százaléka, közel 2 millió hektár Natura 2000 területnek minősül, a Natura 2000 hálózatba tartozó területek jelentős része magántulajdonban áll. A hatályos jogszabályok alapján a természetvédelemért felelős miniszter előzetes egyetértésével bármely állami tulajdonú nem védett, de Natura 2000 terület értékesíthető. A Natura 2000 hálózatba tartozó ingatlanok értékesítése folyamatos, csak az idén mintegy 1200 alkalommal Natura 2000 területnek minősülő állami föld eladásához vagy cseréjéhez járult hozzá a földművelésügyi miniszter, ezek jellemzően 1 hektár alatti ingatlanok voltak – közölte az FM. A tulajdonjog megváltozása nem érinti a Natura 2000 hálózatba tartozás tényét és a vonatkozó kezelési előírásokat, ugyanúgy kell gazdálkodni ezeken a földeken a magántulajdonba kerülést követően is.

Mi az a Natura 2000?

Sallai R. Benedek, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: pártja már a nemzeti földalapkezelő honlapjára eddig kirakott helyrajzi számok között is talált több európai uniós védettséggel – a hazai jogrendben is szereplő -, úgynevezett Natura 2000-es védelemmel jelölt területet.

A Natura 2000 honlapján azt írják: az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához.

A hálózat az Európai Unió két természetvédelmi irányelve alapján kijelölendő területeket – az 1979-ben megalkotott madárvédelmi irányelv végrehajtásaként kijelölendő különleges madárvédelmi területeket és az 1992-ben elfogadott élőhelyvédelmi irányelv alapján kijelölendő különleges természetmegőrzési területeket – foglalja magába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik