Közélet

Trócsányi dzsihádista cigányoktól retteg

Egy brüsszeli konferencián sikerült elképesztő eszmefuttatásba bocsátkoznia a magyar igazságügy-miniszternek.

Trócsányi László szerint megvan annak a kockázata, hogy az európai romák csatlakozzanak a szíriai harcokhoz a dzsihádisták vagy más radikális csoportok oldalán – írja az EUobserver. A magyar igazságügy-miniszter egy brüsszeli konferencián beszélt arról, hogy a 12 millió európai roma „a radikalizálódás célpontja lehet”.

Arra a kérdésre, hogy egy katolikus vallású roma miért csatlakozna a dzsihádista csoportokhoz, egy meg nem nevezett magyar szóvivő azt mondta: azért, mert a hátrányos helyzetű emberek jobban ki vannak téve a radikális nézeteknek. Azt is mondta, hogy Trócsányi álláspontja csak egy hipotézis, amit még nem vizsgáltak mélységében, de a felvetést nem szabad elvetni.

Az Igazságügyi Minisztérium az Indexszel azt közölte, hogy félreértették Trócsányi szavait, ő Szíriában harcoló romákról nem beszélt. Az Index által megszerzett hangfelvétel-részleten az hallható, hogy Trócsányi azt mondja: Európában 10-12 milliós roma lakosság él, akiknek társadalmi felzárkóztatására szükség van, mert ők is áldozatai lehetnek a radikalizációnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik