Közélet

Strasbourgig megy a PDSZ a pedagóguskar miatt

Arra kíváncsiak, ki lehet-e lépni abból a szervezetből, amibe a kormány kényszerítette a tanárokat.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László úgy látja, hogy a kötelező nemzeti pedagóguskari tagság ellentétes az alaptörvénnyel és az európai uniós alapelvekkel is.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett: az alaptörvényben az áll, hogy a magyar állampolgárok egyéni döntésüktől függően lehetnek bármilyen szervezet tagjai, és ki is léphetnek belőle. A tagság diszkriminatív is, mert az csak a Klik alkalmazottjai, és az önkormányzatoknál dolgozó pedagógusok számára kötelező, az alapítványi és egyházi iskolákban dolgozóknak csak ajánlott.

Mendrey szerint nem indokolták, miért van egyáltalán szükség a Nemzeti Pedagógus Karra, amely a kormány kiszolgáló szervezete és alapvetően kiskorúnak nézi a pedagógusokat, főleg az etikai kódex bevezetésével.

A PDSZ jogásza emlékeztetett: a Nemzeti Pedagógus Kar köztestület, a pedagógusok azonnal tagjai lesznek, amint közalkalmazotti jogviszonyt létesítenek, a régebb óta pályán lévő pedagógusok pedig 2013. szeptember elsején lettek tagok a vonatkozó törvény hatályba lépésével. Óriási különbség, hogy a szakszervezeti tagság ezzel szemben választható, de még az ügyvédi kamarába való belépéshez is szükség van felvételi kérelemre, az sem történik meg automatikusan.

A szakszervezet elnöke azt mondta: azért fordulnak Strasbourghoz, hogy kiderüljön, ki lehet-e lépni a pedagóguskarból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik