Közélet
AppleMark

Strasbourgig megy a PDSZ a pedagóguskar miatt

24.hu
24.hu

2015. 10. 19. 16:53

Arra kíváncsiak, ki lehet-e lépni abból a szervezetből, amibe a kormány kényszerítette a tanárokat.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László úgy látja, hogy a kötelező nemzeti pedagóguskari tagság ellentétes az alaptörvénnyel és az európai uniós alapelvekkel is.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett: az alaptörvényben az áll, hogy a magyar állampolgárok egyéni döntésüktől függően lehetnek bármilyen szervezet tagjai, és ki is léphetnek belőle. A tagság diszkriminatív is, mert az csak a Klik alkalmazottjai, és az önkormányzatoknál dolgozó pedagógusok számára kötelező, az alapítványi és egyházi iskolákban dolgozóknak csak ajánlott.

Mendrey szerint nem indokolták, miért van egyáltalán szükség a Nemzeti Pedagógus Karra, amely a kormány kiszolgáló szervezete és alapvetően kiskorúnak nézi a pedagógusokat, főleg az etikai kódex bevezetésével.

A PDSZ jogásza emlékeztetett: a Nemzeti Pedagógus Kar köztestület, a pedagógusok azonnal tagjai lesznek, amint közalkalmazotti jogviszonyt létesítenek, a régebb óta pályán lévő pedagógusok pedig 2013. szeptember elsején lettek tagok a vonatkozó törvény hatályba lépésével. Óriási különbség, hogy a szakszervezeti tagság ezzel szemben választható, de még az ügyvédi kamarába való belépéshez is szükség van felvételi kérelemre, az sem történik meg automatikusan.

A szakszervezet elnöke azt mondta: azért fordulnak Strasbourghoz, hogy kiderüljön, ki lehet-e lépni a pedagóguskarból.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.