Közélet

Telefoninterjúk a szegénységről, sokkoló számok

szegenyseg(1)(210x140).jpg (Array)
szegenyseg(1)(210x140).jpg (Array)
Az ellenzéki pártok a Fideszt ostorozták a szegénység elleni küzdelem világnapján.

Magyarországon még mindig a szegénység az egyik legnagyobb társadalmi, politikai probléma, ezért a DK felszólítja a Fideszt, tegyen többet a legelesettebbekért. Ezt mondta sajtótájékoztatója után telefonon az MTI-nek Niedermüller Péter. A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke szerint az adatok elkeserítőek.

Magyarország az európai felmérések szerint csupán Bulgáriát, Romániát és bizonyos vonatkozásokban Görögországot előzi meg, minden más országnál rosszabbul áll a kontinensen a szegénységet illetően.

Az ellenzéki politikus megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy a KSH már nem készít a létminimum alatt élőkről statisztikát, de emlékeztetett rá, hogy az Eurostat szerint a 7 év alattiak körében 2014-ben több mint 42 százalékos volt a szegénység, a Tárki 2014-re vonatkozó mérései szerint a 18 és 24 év közöttiek 18, a 18 év alattiak 17 százaléka szegény. Az MTA idei adatai azt mutatják, hogy a háztartások 37 százaléka szegény, a különböző vizsgálatok szerint Magyarországon mintegy 4 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt, illetve a környékén.

 

Ez a szegénységi ráta a több mint fél évtizede kormányzó erők szégyene, amelyek magukra hagyják a legkiszolgáltatottabbakat, ám eközben minden törvényes és törvénytelen eszközzel támogatják a hozzájuk közel állókat.

Niedermüller Péter a szegénység újratermelődését a munkanélküliséggel, alulképzettséggel magyarázta, amit súlyosbít még, hogy a szociális kiadások évről évre csökkennek, a Fidesz az önkormányzatokhoz telepítette a szociális ügyeket, amire a szegényebb helyhatóságoknak nem futja. Ezeken a településeken a központi költségvetésnek kellene segítenie. A DK felszólítja a kormányt, hogy a következő évi költségvetésben fordítson többet a szegények támogatására.

LMP: mélyül a szakadék

A növekvő elszegényedésre hívta fel a figyelmet a szegénység elleni küzdelem világnapján Schmuck Erzsébet is. Az LMP-s képviselő szombati sajtótájékoztatója után szintén telefonon az MTI-nek elmondta: a szegények és gazdagok közötti szakadék évről évre mélyül. A világ döntéshozóinak be kellene látniuk, hogy a neoliberális gazdasági modell szinte kizárólag a multinacionális cégek érdekeit szolgálja ki, szemben a dolgozó emberekével.

Ez így van Magyarországon is, a Fidesz minden korábbi ígéretével szemben nem az emberek pártjára állt, hanem összeszerelő országgá süllyesztette Magyarországot.

Schmuck Erzsébet szerint ennek egyenes következménye, hogy mára Magyarországon a szegénység nem elszigetelt probléma: a középosztályra is kiterjed, egyre többen élnek egyik hónapról a másikra, a hivatalos statisztikák szerint csaknem másfél millió ember él szegénységben, az adózók csaknem fele, 2,2 millió ember keres a létminimum alatt.

Az LMP-s képviselő úgy fogalmazott: a szegénységi és egyenlőtlenségi mutatókban Magyarország sosem állt jól, de a gazdasági válság begyűrűzésével, a jelenlegi és korábbi kormányok “zsákutcás társadalom- és gazdaságpolitikája miatt” az adatok drámaian romlottak. Pártja megoldási javaslatai közül kiemelte a mostani segélyezési rendszer felváltását minimumjövedelemmel, a többkulcsos adórendszer visszaállítását és a minimálbérnek a létminimum szintjére emelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik