Közélet

A horvátok újra a magyar határhoz visznek menekülteket

Nem hivatalos információk szerint a letenyei határra is szállítanak migránsokat.

A Hina horvát hírügynökség felidézte, hogy Ranko Ostojic horvát belügyminiszter az opatováci sátortáborban azt mondta: a kelet-szlavóniai Tovarnikból délelőtt elindult egy 1800 főt szállító vonat Csáktornyára (Cakovec), ahonnét hatszáz főt buszokkal visznek el a macelji és muraszerdahelyi (Mursko Sredisce) közúti határátkelőkre, míg a többiek vonattal teszik meg az utat a muraszerdahalyi vasútállomásig. A miniszter megerősítette, hogy a szlovén hatóságok reggel nyolckor Horvátország felől 300 menedékérőt engedtek át a macelji és 300-at a muraszerdahelyi átkelőkön.

Jelenleg 600 illegális bevándorló tartózkodik Bapska környékén, ahol éjszaka a rendőrség lezárta a zöldhatárt az “új ütemezés átszervezése” miatt – mondta a tárcavezető. Ostojic arról is tájékoztatott, hogy szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 188 ezer 700 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt, az opatováci befogadóállomáson pedig jelenleg hatszázan tartózkodnak. A Hina horvát hírügynökség nem hivatalos forrásokra hivatkozva közölte: a horvát hatóságoknak szándékában áll Csáktornyáról autóbuszokkal 600 migránst elszállítani a Gorican-Letenye határra is, vagyis Magyarország felé.

Galéria
Kerítéssel és pengésdróttal zárják le 2015. október 17-én a magyar-horvát zöldhatár utolsó szakaszát Zákány közelében, ahol korábban a Horvátországon át érkezett illegális bevándorlók léptek be Magyarországra. Éjfélt követően Magyarország műszaki határzárral lezárta a magyar-horvát zöldhatárt. MTI fotó: Varga György

Lezárták a magyar-horvát zöldhatárt

Mint arról korábban beszámoltunk, Kovács Zoltán kormányszóvivő Zákányban jelentette be a péntek éjfélkor határzárat. Azt is elmondta, hogy ugyanazt a határrendészeti módszert vezették be, mint a magyar-szerb szakaszon. Hozzátette, hogy két tranzitzónát alakítottak ki, ahol az országba belépőket regisztrálják majd. A legális belépés továbbra is lehetséges a magyar-horvát határon is – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Szijjártó Péter szerint a határzártól azt várják, hogy – mint korábban a szerb határszakaszon – minimálisra csökkenjen a magyar határt illegálisan átlépők száma. Ezzel együtt folyamatosan figyelni fogják, hogyan változnak a migránsútvonalak.

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a Gyékényes vasútállomás közelében, Zákánynál 2015. október 16-án, ahol éjfélt követően Magyarország műszaki határzárral lezárta a magyar-horvát zöldhatárt. MTI fotó: Varga György

Szlovénia is lépett, leálltak a vonatok

Szlovénia szombat reggel jelentette be, hogy felfüggeszti a menetrendszerű vasúti közlekedést Horvátországgal, számítva arra, hogy a migránsok tömege Horvátország felől Szlovénián át akar eljutni Nyugat-Európába a magyar-horvát zöldhatár lezárása után. A szlovén vasúttársaság döntése határozatlan időre szól.

Ideiglenesen visszaállítjuk a határellenőrzést a magyar-szlovén határon

A kormány információi szerint megkezdődött a magyar-szlovén határra szállítása azoknak az illegális bevándorlóknak, akik a zöldhatár péntek éjféli lezárása miatt nem tudják átlépni a magyar-horvát határt, ezért Szijjártó Péter szombaton közölte: ideiglenesen visszaállítjuk a határellenőrzést a magyar-szlovén határon.

“Az intézkedés a schengeni egyezmény adta kereteken belül történik” – hangsúlyozta, jelezve, hogy az ellenőrzés a magyar-szlovén határon mindaddig hatályban marad, amíg azt a helyzet indokolja.

Legfrissebb anyagaink a menekültválságról erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik