Közélet

250 millió forintot ért volna a magyarság

Forint(3)(1)(960x640).jpg (Array)
Forint(3)(1)(960x640).jpg (Array)
Ennyiért árulták volna az állampolgárságot Fidesz-közeli üzleti körök.

A Népszabadság birtokába jutott tervezet szerint a magyar állampolgárságért kért nyolcszázezer euró mellett javasolták a külhoni magyaroknak szóló egyszerűsített állampolgársági eljárás megszüntetését is. Az úgynevezett állampolgársági befektetési program beindítását a letelepedési kötvény sikerén felbuzdult Fidesz-közeli üzleti körök javasolták a kormánynak tavaly nyáron.

A „bizalmas tervezet” abból indul ki, hogy a világban 600-700 ezer olyan, minimum 20 millió dolláros vagyonnal rendelkező család él, amely nem utazhat szabadon. Tőlük reméltek évente 450-650 milliárd forintot beszedni a magyar államkasszába, és a programba bevont kiválasztottak gazdagodására. A tervezet készítői emlékeztettek rá, hogy Európában mások is árulják az állampolgárságot, ráadásul Magyarország kedvező helyzetben van, az EU és a schengeni övezet tagja.

A dokumentum szerint a program családi lenne, a befektető egész családjának (8 főig) járna az állampolgárság és az ezzel járó szabadság. Az előterjesztők felhívták a figyelmet rá, hogy a program akkor lesz jövedelmező, ha félreteszik fenntartásaikat például a szexuális kisebbségekkel szemben, mivel nem hivatalos becslések szerint „az azonos neműek élettársi és házassági, az eltérő neműek élettársi kapcsolatai e tehetős családoknál meghaladja a 30 százalékot.

Komoly versenyhátrányt jelentene ezen a piacon, ha a program szigorúan csak a magyar férj-feleség kapcsolatot fogadná el.

A terv szerint évente csak ezer család juthatna pénzért állampolgársághoz, és csak a hatóságok átvilágosítás után.

Mind nemzetbiztonsági, mind nemzetközi kötelezettségeink miatt javasoljuk a szigorú átvilágítást az itthoni adatbázisokban, az Interpolnál, az EU és az USA szerveinél. Az EU és az USA igénybevétele bizonyos információszivárgási kockázatot jelent, ám az esetleges botrányok esetén segít a felelősség áthárításában.

A Népszabadság szerint nyilván Orbán Viktor futballszenvedélyére apelláltak a dokumentum készítői, amikor rámutattak: ha a nemzetközi gyakorlattal ellentétben nem kellene ingatlant venni az állampolgárság hoz, azzal  megnyílhatna a lehetőség labdarúgók gyors honosítása előtt. A befektetési program megvalósítását a kitalálói azokra az ügynökökre bíznák, akik a letelepedésikötvény-programban már „bizonyítottak”.

Kockázatként értékelték ugyanakkor, hogy „bizonyos állami vagy államhoz közeli szereplők” saját zsebre dolgozva próbálnák az állampolgárságot eladni. Ezt a veszélyt független ellenőrökkel szűrték volna ki. Bevételcsökkentő alternatív megoldásként a külhoni magyaroknak szóló egyszerűsített állampolgársági eljárás megszüntetését is javasolták. Az állampolgársági biznisz Orbán Viktor asztalán egyelőre elvérzett, de a lap Fideszhez közel álló forrásai sem tudták megmondani, hogy végérvényesen-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik