Közélet

Nem Goodfriend „csicskáztatta” a magyar kormányt

A dokumentumban, amelyen felháborodott Lázár János és a jobboldali sajtó, semmi olyan nem volt, amit az Egyesült Államok korábban ne tett volna szóvá.

Nem André Goodfriendtől kapta a magyar kormány azt a dokumentumot, mely 29 pontba szedve tartalmaz amerikai ajánlásokat – tudta meg a Népszabadság. Csütörtökön a Mandiner hozta nyilvánosságra az iratot, „csicskáztatásnak” nevezve annak pontjait, noha abban semmi olyan nem volt, amit az amerikai fél a korábbi években nyilvánosan ne tett volna szóvá.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a dokumentumot tavaly október 21-én Washingtonban adták át, amikor Szijjártó Péter külügyminiszter Victoria Nuland államtitkárral találkozott. Ehhez képest jobboldali lapok a kifogáslistát Goodfriend magánakciójának tulajdonították, Lázár János éles kirohanást is intézett a volt amerikai ügyvivő ellen.

A magyar kormány a dokumentum átvétele után nem reagált nyilvánosan, sőt, „mosolydiplomáciába” kezdett, mondván, hogy az új budapesti és washingtoni nagykövetek kinevezése új fejezetet nyit majd a kapcsolatokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik