Közélet

Mélyen a zsebükbe nyúlhattak Simicskáék a TV2-ért

Kizárt, hogy Vajnáék ne tudtak volna bármilyen opciós szerződésről, de elképzelhető, hogy arra játszottak, hogy a kegyvesztett oligarcha körei nem tudják előteremteni a vételárat.

Simicska Lajos és üzleti köre megint úgy bukkant elő a félhomályból, mint a Közgép esetében – írja a VS. Az építőipari vállalkozásról csak egy jogilag megkerülhetetlen pillanatban, egy közbeszerzéshez szükséges dokumentációból derült ki, hogy az akkoriban a Fidesz gazdasági holdudvarát igazgató Simicska Lajos tulajdonában van. Most a TV2 adásvételének kulcspillanatában lépett a nyilvánosság elé Fonyó Károly, bejelentve, hogy a TV2 nem Andy Vajnáé, hanem az ő cégéé. Ha ez igaz, az rengeteg pénzbe, nagyságrendileg 20 milliárd forintba kerülhetett.

Nem feltétlenül strómanok

A TV2-től 2013 végén vált meg a német ProSiebenSat1, a tulajdonos a menedzsment két tagja, Simon Zsolt és Yvonne Dederick lett. Az ugyanakkor nem valószínű, hogy a zsebükben lett volna a vételár, ezért már akkor megkezdődtek a találgatások, kik állhatnak mögöttük. A kormánnyal akkor még jó kapcsolatot ápoló Simicska Lajosra terelődött a gyanú, de a német eladó visszautasította, hogy Simon és Dederick strómanok volnának.

A ProSiebenSat1 nem feltétlenül hazudott – ha ugyanis volt egy másik opciós szerződés is, akkor megállhatta a helyét az a közlés, hogy „más nincs a tulajdonosi körben”. A másik szerződés teljesen legálisan is megszülethetett Simonék és Simicskáék között. Az opció az adásvételi szerződések egy különleges formája: az eladó és a vevő mindenben megállapodik, egyedül az időpontot hagyják nyitva. Amíg a vevő nem él vételi jogával, addig nem tulajdonos, viszont az opciós szerződésben meghatározott időpontig egyoldalú nyilatkozattal, minden további nélkül élhet a lehetőséggel. Ha a nyilatkozatot megteszik, az adásvételi szerződés abban a pillanatban érvénybe lép.

Vajnának is hitelt kell felvennie

A VS emlékeztet, hogy Simonnak és Dedericknek 2013 decemberében nem volt elég pénzük a TV2-re, a hírek szerint ötmilliárd forintot fizethettek ki, de további 20 milliárd forintra maga az eladó adott egyfajta hitelt. Ezért cserébe a tévé és az azt megvásárló cégek is jelzálog alá kerültek. Simon Zsolt az eladáskor azt mondta: amíg a kölcsönt nem fizetik vissza, addig eladni sem tudnak semmit. 2014. október 20-án változtak a zálogjog adatai a TV2 Media Group Holdings Kft. üzletrészein. Ekkor szerezhetett elővásárlási jogot egymillió euróért Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Zrt. Ha most kedden a teljes vételárat kifizették, akkor tényleg birtokon belül érezhetik magukat, Simon és Dederick viszont határozottan tagadja, hogy ez történt volna.

Az kizárható, hogy Vajnáék ne tudtak volna bármilyen opciós szerződésről, vagy elővásárlási jogról, de az előfordulhat, hogy arra játszottak, hogy a Simicska-birodalomnak úgysem lesz annyi pénze, hogy kifizesse a milliárdokat. A portál úgy tudja, a pénz előteremtése még Vajnának sem könnyű, az állami tulajdonban lévő Eximbankhoz fordult hitelért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik