Közélet

Döntöttek: éjfélkor lezárják a horvát-magyar határt

Orbán Viktor az illetékes miniszterekkel egyeztetett a részletekről.

Ma éjfélkor Magyarország lezárja a horvát-magyar zöldhatárt – tudta meg a Magyar Idők. A kormánypárti lap azt írta: a határ lezárása a témája a Nemzetbiztonsági Kabinet pénteki ülésének is, melyen Orbán Viktor miniszterelnök és az illetékes miniszterek tárgyalnak a részletekről.

A határ lezárását az Index kormányzati forrásai is megerősítették, majd Szijjártó Péter hivatalosan is bejelentette.  Ennek lehetőségét egyébként már régóta lebegtetik, noha azóta, hogy Magyarország lezárta a szerb határt, Horvátország felől akadálytalanul jöhetnek be a menekültek, akiket Magyarország a regisztrációt mellőzve tovább szállít az osztrák határig. A magyar kormány arra hivatkozik, hogy Horvátország uniós tag, így a dublini rendszer alapján neki kellene elvégezni ezt a feladatot.

Ezzel egyidőben Szlovénia megszüntette a magyar határon ideiglenesen bevezetett útlevél-ellenőrzést. Az intézkedést szeptember 17-én hozták meg a menekültáradatra hivatkozva, de a szlovén rendőrség szerint már nincs szükség rá.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik