Közélet

A menekültválság miatt több pénzt kaphatnak a települések

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 16. 08:07

A menekültválságban érintett települések minden olyan többletfeladatra támogatást kapnak a következő hetekben, amelyek a bevándorlás miatt jelentkeztek – közölte Pogácsás Tibor önkormányzatokért felelős államtitkár a Magyar Idők pénteki számában megjelent interjúban. A lap arról ír, hogy több mint húsz településről van szó, a legnagyobb támogatási igény 118 millió forint.

Pogácsás Tibor arról is beszélt, hogy az adósságkonszolidáció végrehajtásával és a feladatfinanszírozás bevezetésével a működés feltételei adottak a településeken, rendelkezésre állnak az önkormányzati feladatokhoz szükséges források.

Hozzátette, hogy az ország gazdasági teljesítménye növekszik, ami lehetőséget teremt arra, hogy további többlettámogatással segítsék az önkormányzatokat az Európai Unió által finanszírozott új beruházások működtetésében, fenntartásában. Emellett az önkormányzati ingatlanvagyon és a közutak állapotának fenntartásához, javításához is szeretnének költségvetési támogatást adni – tette hozzá.

A politikus elmondta, abban is bízik, hogy év végéig kialakulhat az a végleges szabályozás, aminek köszönhetően emelkedhet a kistelepülési polgármesterek bére, de az nem várható, hogy az állam átvállalja az önkormányzati cégek adósságát.

Az államtitkár arra is kitért, hogy polgármesterként valamint megyei önkormányzati képviselőként ő is támogatta, hogy Pest megye külön régiót alkosson Budapesttől. A Közép-Magyarország régió szétválasztásáról beszélve elmondta, hogy háromévente lehet a régiókat felülvizsgálni, átalakítani és erre 2016 februárjában lesz lehetőség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.