Közélet

A magyarok nem egészen úgy állnak a menekültválsághoz, ahogy a kormány lefesti

Az Eurobarometer reprezentatív felmérése szerint jobban szeretnénk, ha uniós szinten oldanák meg a kérdést.

A magyar társadalom nem egészen úgy áll hozzá a menekültválsághoz, mint ahogy azt a kormány lefesti – derül ki az Eurobarometer felméréséből, amely az EU-tagállamokban vizsgálta a kérdést. A főbb megállapításokat az Eurológus blog vette számba. Noha a magyar kormány a nemzeti konzultációra hivatkozik, az önkéntes alapú felmérés volt, amelyben azok hangja erősebb, akiknek a témában az átlagosnál határozottabb, indulatosabb nézetei vannak, ráadásul a kérdések is manipulatívak voltak, az Eurobarometer viszont reprezentatív kutatást végzett.

Noha a kormány szerint az Európai Unió bevándorláspolitikája megbukott, az Európai Parlament megbízásából készült felmérésből kiderül, hogy a magyarok 69 százaléka pártolná, hogy több ügyben szülessen döntés közösségi szinten. 72 százalék szerint minden uniós tagállamban azonos szabályokat kellene hozni a legális bevándorlásra és az emberek 60 százaléka látja úgy, hogy ezeket egyszerűsíteni kellene, hogy hatékonyabban lehessen fellépni a jogtalan migráció ellen.

A magyarok 64 százaléka támogatja, hogy a menedékkérőket osszák el a tagállamok között – az EU teljes lakosságában ennek 78 százalék a támogatottsága. Ez is szembemegy a kormány álláspontjával, amely elutasítja a kvótákat.

A felmérésből viszont kiderül, hogy sokkal nagyobb kihívásnak tartjuk a bevándorlást, mint korábban: 2013-ban még csak 8 százalék aggódott emiatt, most viszont 65 százalék. A terrorizmus a magyarok 29 százalékát aggasztja, ugyanakkor 72 százalék elutasítja azt az állítást, hogy egyes ágazatokban szükség lenne legális bevándorlókra. Még a többi EU-tagállamból érkezővel kapcsolatban is 56 százalék felelt nemmel arra, hogy jót tennének-e az ország gazdaságának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik