Közélet

Simicskáék iszonyatosan megszívathatták Andy Vajnát

A Megapolis Media Zrt. közölte: Andy Vajna nem vehette meg a TV2-t, mert kedd óta már az övék. Hajdú Péter szerint Vajnáé a csatorna, a TV2 közleményt adott ki arról, hogy szerintük törvényes volt az adás-vétel.

Nem érvényes az a szerződés, amivel Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. megvette a TV2-t a TV2 Media Group Holdings Kft-től – közölte a Simicska Lajoshoz köthető Megapolis Media Zrt.

A cég azt írta közleményében, hogy ők vették meg a csatornát birtokló TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét október 13-án. Yvonne Perla Dederick és Simon Zsolt János ügyvezetők a Megapolis Media Zrt. hozzájárulása nélkül adták el a csatornát Vajnának, ezért azonnali hatállyal kirúgták őket.

Csak a cégbírósági adatokból derülhet ki biztosan

A Megapolis Media Zrt. 100 százalékos tulajdonosa Fonyó Károly, aki hosszú évek óta irányítja a Simicska Lajoshoz köthető médiavállalkozásokat. Dederick és Simon kirúgásával ő lett a TV2 Media Group Holdings Kft. ügyvezetője – írja a 444.

Az MTI csütörtökön délután arról számolt be, hogy a csatorna eladásáról szóló sajtótájékoztatón kiosztott anyag szerint az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. a TV2 Média Csoport Kft-t vette meg. Ennek a cégnek a birtokában van a műsorszolgáltatási jog. A hivatalos cégjegyzékben fellelhető adatok szerint a TV2 Média Csoport Kft. korábbi tulajdonosa a TV2 Media Group Holdings Kft. volt, ez utóbbit vette meg állítása szerint a Simicska érdekeltségébe tartozó cég.

Andy Vajna egyébként a csütörtöki sajtótájékoztatón már azt is bejelentette, hogy a TV2 új vezérigazgatója az a Dirk Gerkens lesz, aki korábban a piacvezető RTL Klub vezetője volt és a reklámadó elleni tiltakozással összefüggésben távozott a konkurens csatorna éléről.

A TV2 álláspontja szerint érvényes a szerződés Vajnáékkal

A csatorna csütörtök este közleményt adott ki, melyben az áll: a Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. “a mai napon adásvételi szerződést írt alá a TV2 Média Csoport Kft. 100%-os üzletrésze és a CEE Broadcasting Limited alaptőkéjének 100%-át megtestesítő részvényei megszerzéséről”. A szerződést az eladó TV2 Media Group Holdings Kft. és a CEE Broadcasting Holding Kft. nevében törvényes képvsielői irták alá. “A Magyar Broadcasting Co. Kft. így a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited üzletrészének tulajdonjogát per-, teher- és igénymentesen, érvényes szerződés alapján szerzi meg” – zárul a rövid közlemény.

Fonyó: már egy éve szerződtek a TV2 megvételére

A Megapolis tulajdonában van egyébként a Metropol ingyenes napilap, a Hír TV és részesedése van a Magyar Nemzetben, illetve a Lánchíd Rádióban. A cég tulajdonos-ügyvezetője, Fonyó Károly csütörtökön este az Indexnek azt mondta: az a szerződéses konstrukció, ami alapján megvették a TV2-t Simontól és Dedericktől, már több mint egy éve létrejött és olyan formában volt felépítve, hogy a vevők szándéka szerint bármikor megtörténhessen az adásvétel, a két addigi tulajdonos hozzájárulása nélkül. Azt is mondta, hogy hosszan elhúzódó jogi eljárásra számít.

Fonyó az ATV esti adásában elmondta: Yvonne Dedericktől és Simon Zsolttól vette meg cége a TV2-t, az adásvételi szerződés létrejöttéről nekik is tudomásuk volt, így értetlenül áll a fejlemények előtt. Arról nem kívánt nyilatkozni, hogy mik a tervei a csatornával, azt viszont elmondta, hogy több milliárdos adóssága van a TV2-nek, ennek ellenére jó üzletnek tartja.

Hajdú Péter szerint hülyeség

Épp csütörtökön este zajlik a TV2 ügyfélpartyja, ahol a csatorna a hirdetőit látja vendégül. A rendezvényen természetesen jelen vannak a TV2 műsorvezetői is. Az eseményekre való tekintettel nagy a sajtóérdeklődés, de az újságírókat nem engedték be. A 24.hu munkatársainak azonban sikerült beszélniük Hajdú Péterrel, aki szerint Vajnáé a csatorna. Kettejük viszonyáról itt írtunk bővebben.

A TV2 egy neve elhallgatását kérő dolgozója annyit mondott, hogy amíg nem zárul le a tranzakció Vajnáékkal, addig Dederické és Simoné a cég. A rendezvényen egyébként Yvonne Dederick tájékoztatja a TV2 ügyfeleit álláspontjukról, megismételte, hogy szerződést kötöttek Vajnáékkal.

Kortárs művészi reagálás

drMáriás, a méltán népszerű író-zenész-festő, a Tudósok zenekar frontembere már ki is tette Facebookra aktuális művét, a “Simicska visszavág Max Beckmann műtermében” című alkotást.

drMáriás Facebook
drMáriás Facebook

Az üggyel kapcsolatban telefonon kerestük Simicska Lajost, de egyelőre nem tudtuk elérni. A TV2-nek is feltettük kérdéseinket a csatorna tulajdoni viszonyaival kapcsolatban, amennyiben ezekre válasz érkezik, természetesen közöljük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik