Közélet
AppleMark

Mégis közvetíti a tévé Göncz Árpád temetését

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 10. 15. 07:59

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a közvetítésről szóló információt az MTVA Sajtóosztálya már szerdán hivatalos Facebook-oldalán közzétette, több sajtóorgánum mégis azt a valótlan információt közölte, hogy Göncz Árpád temetése nem lesz látható a közmédiában.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA újból megerősíti, hogy november 6-án közvetíti a temetést, ezzel is leróva tiszteletét a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök előtt. Mindezzel biztosítva mindenki számára a méltó megemlékezést.

Göncz Árpádot – végakaratának megfelelően – november 6-án, az Óbudai temetőben temetik el. A sírnál Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és egykori rabtársa, Mécs Imre mond gyászbeszédet. A néhai legendás államfő maga kérte, hogy egykori rabtársai, Bibó István, Vásárhelyi Miklós és Litván György mellé helyezzék örök nyugalomra.

A volt államfőnek így nem lesz állami temetése. A Népszabadság értesülése szerint teljesen elmarad a protokoll, a kormány nevében sem szólal meg senki, külön meghívókat sem küldtek ki az állami vezetőknek. Az is kifejezett kérés, hogy koszorút csak a családtagok helyezzenek el a ravatalon, a vendégek egy szál virággal búcsúzhatnak.

A szertartáson Koncz Zsuzsa a Ha én rózsa volnék című dalt énekli Bródy János kíséretével. A legendás szerzeményt Göncz Árpád különösen kedvelte. Narrátornak Bálint Andrást kérték fel. Miután sok külföldi vendég jelezte előzetesen részvételi szándékát a volt államfő búcsúztatására, a védett személyekről az Országgyűlés Hivatalának együttműködésével a TEK és a rendőrség gondoskodik.

 Elment egy igaz ember.
Lehet, hogy Ő volt az utolsó, aki soha nem tévesztette össze a szeretet hatalmát a hatalom szeretetével.
Minden ember barátja volt.
Hiányozni fog…

Ezt írta Koncz Zsuzsa közösségi oldalán, ahol  megosztott egy videót a koncertjéről, ahol nemcsak őt, hanem Göncz Árpádot is állva tapsolta a közönség a telt házas Papp László Budapest Sportarénában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.