Közélet

Csodálkozik a szakértő Orbán Ráhelék képvásárlásán

Orban-Rahel(1)(430x286).jpg (orbán ráhel)
Orban-Rahel(1)(430x286).jpg (orbán ráhel)
Hincz Gyulától és Háry Gyulától is vett képet a kormányfő lánya és veje, de a műtörténész szerint egyikük ellentmondásos, másikuk kevéssé ismert.

Bejárta a sajtót a hír, miszerint Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István 6,9 milliór forintért vettek meg két festményt a Kieselbach Galéria árverésén. A Bors azt írja, Háry Gyula Velencei látképével és Hincz Gyula Kompozíciójával nem is jártak annyira jól.

Romváry Ferenc művészettörténész azt mondta a lapnak, műtárgyforgalomban nem igazán látott Háry-képeket (a Háryért csak 400 ezret fizettek Tiborczék), így szerinte egyszerű tetszésből vették meg ezt. Hincz képén, amiért 6,5 milliót adtak, csodálkozott a szakember.

Nem hittem volna, hogy ilyen értéket képvisel ennek a fura életpályát befutott embernek a műve, akinek ráadásul a szakmai megítélése sem egységes.

Szerinte annyi ráció van a dologban, hogy egyre több a vásárló a piacon, ami felveri az árakat. Példának felhozta Csontváry Római híd Mostarban című képét, ami 1969-ben még 30 ezer forintért, ma 250-300 millióért kelne el (persze az inflációt illik beleszámolni).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik