Közélet

A fideszes Gulyás Gergely szerint is van mit csiszolni a választási rendszeren

De szerinte nincs abban furcsaság, hogy a Fideszre 96 százalékban szavaztak a határon túli magyarok. Elismerte ugyanakkor, hogy van, amiben a szocialistáknak is igazuk lehet.

Bevált az új választási rendszer, de ettől még nem elképzelhetetlen, hogy hozzányúlnak – mondta Gulyás Gergely fideszes képviselő csütörtökön, a Political Capital konferenciáján, melynek témája a magyar választási rendszer volt. Az elemző központ által kiadott tanulmány szerint ugyanakkor több ponton is sérti a választási alapelveket és visszaélésekre is lehetőséget ad. A konferencián Gulyás az MSZP-s Bárándy Gergellyel vitázott a Political Capital felvetéseiről, amiről a HVG számolt be.

Hirdetések helyett inkább színvonalas politikai vitaműsorok kellenének

A két politikus egyebek mellett azon vitatkozott, hogy a jelenlegi rendszer demokratikus kereteken belül segíti-e plusz mandátumokhoz a győztest. Gulyás szerint Magyarország érdeke, hogy egy választás győztese kormányt tudjon alakítani és inkorrekt érv, hogy a Fidesz felé lejtene a pálya, mert nem lehet tudni, hogy a jövőben melyik párt lesz erős. Bárándy ugyanakkor felrótta, hogy a 2014-es országgyűlési választáson csak a választásra jogosultak egyharmada szavazott a Fidesz-KDNP-re, mégis kétharmaduk lett, míg a 2010-es rendszer alapján minősített többségük se lett volna a parlamentben.

A szocialista politikus szerint a választási rendszer egyes szabályai hiába vannak jelen más európai államok törvényeiben is, ez semmit nem jelent, mert a Fidesz egyszerűen a neki tetszőket ollózta össze. Azzal kapcsolatban, hogy a politikai hirdetéseket kitiltották a kereskedelmi médiából, Gulyás azt mondta, szerinte inkább színvonalas politikai vitaműsorok kellenének a kereskedelmi adókra, nem hirdetések. Átláthatósági szempontból viszont „nem lenne butaság” szerinte, ha a köztéri hirdetések listaárai nyilvánosak lennének.

“A szocialistáknak is lehet igazuk”

Bárándy megkérdőjelezte azt is, hogy valóban 95-96 százalékos támogatottsága van-e a kormánypártoknak a határon túli magyarok körében. Azt mondta, azt még valamennyire elhiszi, hogy a szocialisták csak 1-2 százalékot kapnak, de azt már erősen furcsállja, hogy a határon túliakat vehemensen képviselő Jobbik szintén csak pár százalékot szerez. Gulyás szerint viszont arról van szó, hogy a határon túliak nem vevők a „militáns Jobbikra”.

A kampányfinanszírozás megváltoztatása miatt „bizniszpártok” lepték el a tavalyi választást és sokszáz milliót húztak le az államtól, amit a mai napig nem fizettek vissza és be sem lehet rajtuk hajtani. Gulyás azt mondta: nem gondolta volna, hogy ez valóban így lesz, de elismerte, hogy így lett, majd hozzátette: „fontos tanulság, hogy a szocialista pártnak is lehet igaza”. Bárándy szerint most már hiába ismeri el Gulyás a hibát, a baj megtörtént. A fideszes politikus erre annyit reagált, hogy ezt érdemes lesz átgondolni még egyszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik