Közélet

Kínaiak veszik a legtöbb letelepedési kötvényt

Más nemzetek körében messze nem olyan népszerű a lehetőség.

Leggyakrabban kínaiak vásárolnak letelepedési államkötvényt – közölte Pintér Sándor belügyminiszter a PM-es Szabó Tímea kérdésére.

A program 2013-ban indult – a kötvényvásárlóknak azért jó, mert letelepedési engedélyhez jutnak vele egy uniós tagállamban, az államnak elvileg azért, mert olcsó finanszírozáshoz jut, ugyanakkor a kötvényforgalmazáson offshore hátterű cégek is gazdagodnak, a 300 ezer euróért továbbadott kötvényért a közvetítők mindösszesen 266 ezer eurót fizetnek.

Pintér Sándor jelezte: a letelepedési államkötvénnyel rendelkező harmadik országbeliek közül senki nem igényelt EU kék kártyát, vagyis olyan tartózkodási engedélyt, amely valamely tagállam területén tartózkodásra és munkavállalásra jogosít. Kifejtette ugyanakkor, hogy 2013-ban 429, 2014-ben 1667, idén szeptember 30-ig pedig 390 kínai vett letelepedési kötvényt. Az oroszok közül 2013-ban ketten, 2014-ben 118-an, idén 53-an vásároltak. Tavaly 14 iráni is szerepelt a vásárlók között, a további vevők száma nem érte el az egy tucatot, de vannak közöttük egyiptomiak, pakisztániak, szírek, törökök és ukránok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik