Közélet

Kiértékelik az egyetemi kancellárok munkáját

Az elmúlt egy évben voltak, akik botrányosan távoztak, de nem kell attól tartani, hogy a minisztérium bárkit menesztene majd.

Éves értékelést készít a felsőoktatási államtitkárság az egyetemi kancellárok munkájáról – tudta meg az Origo. A kancellárokat lényegében kívülről ültették az egyetemek „nyakára”: nem az intézmények alkalmazásában állnak, külsősként felügyelik a gazdálkodást.

Az emberierőforrás-minisztérium felé tartoznak elszámolással, amely egyebek mellett azt fogja most értékelni velük kapcsolatban, hogy mekkora az általuk irányított intézmény készpénzállománya, hogyan állnak a folyamatban lévő pályázatok, a külső bevételek, és azt is, hogy hogyan jönnek ki az egyetem többi tisztségviselőjével és mekkora az alkalmazottak fluktuációja. A portálnak minisztériumi források azt mondták, olyan lesz az átvilágítás, mint egy nagyvállalatnál.

A kancellárok nem tartanak attól, hogy el kell búcsúzniuk hivataluktól, valószínűleg „kiváló”, „jó” és „kisebb fejlődésre szorul” minősítést fognak kapni. Meglepetés már csak azért sem érheti őket, mert folyamatos kapcsolatban vannak a felsőoktatási államtitkársággal és havi beszámolási kötelezettségük is van.

A kancellári rendszert botrányok is kísérték, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Papp Csilla az intézmény tiltakozása miatt lépett vissza, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen pedig Kupper András nem tudott együttműködni a rektorral. Palkovics László felsőoktatási államtitkár ezt annak tudta be, hogy a művészeti intézmények mások, ott érzékenyebb emberek vannak, akik nehezen kezelik a változásokat. A szegedi egyetemre kinevezett Devecz Miklós pedig azért mondott le nemrég, mert Facebook-oldalán megjelent egy meglehetősen alacsony szintű, a menekültek helyzetén gúnyolódó meztelen nős „vicces” kép – a kancellár tagadta ugyan, hogy köze lenne hozzá és feljelentést emlegetett, de az Origo szerint a minisztériumban nem nézték jó szemmel a történteket, így elfogadták a lemondását.

A portál úgy tudja, hogy a kancellárokkal egyébként elégedett Palkovics, és Orbán Viktornak sincs ellenvetése a rendszerrel szemben, sőt, a kormányfő pozitívan értékelte a felsőoktatási államtitkár munkáját és nem tervezi, hogy leváltja a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik