Közélet
Budapest, 2015. szeptember 8.
Simicskó István honvédelmi miniszterjelölt, eddigi sportért felelős államtitkár kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban 2015. szeptember 8-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Kirúgják-e a Putyin Toursról fecsegő Simicskót?

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 13. 08:45

Az Együtt szerint a kormánynak tisztáznia kell magát, miután nemzetközi botrány okozott a honvédelmi miniszter.

Moszkva fizeti a buszokat, amelyeken a menekülteket szállítják a Balkánon át Magyarországra. Ezt hallotta a cseh védelmi miniszter magyar kollégájától – derült ki egy hétvégi cseh lapinterjúból. Martin Stropnický cseh védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy Simicskó Istvántól tudja úgy, a menekültek orosz pénzügyi segítséggel utaztak föl a Balkánról buszokkal Nyugat-Európába. Ezt az állítást a magyar honvédelmi tárca félreértésnek nevezte, a cseh politikus pedig kijelentését úgy módosította, hogy teljesen mindegy, kitől szerezte az információt, azt hitelesnek tartja. Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője az értesülést furcsának és megalapozatlannak nevezte.

Az Együtt most Rogán Antalhoz, a kormány politikai irányításáért felelős vezetőjéhez fordul és azonnali vizsgálatot követel Simicskó István “nemzetközi botrányt okozó fecsegése ügyében” a Honvédelmi Minisztériumnál. A párt írásbeli kérdést is bead a Miniszterelnöki Kabinetirodához, és indokoltnak látja a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálatát is, mert a miniszterek fecsegése a hírszerzés pártok fölött álló érdekeit sérti – írta Szigetvári Viktor.

Az Együtt szerint nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormány vezető tisztségviselői nemzetbiztonsági információkkal politizálnak és manipulálnak a nyilvánosságban. Az Együtt szerint ez elfogadhatatlan, és átláthatatlan érdekek által vezérelve veszélyezteti a magyar hírszerzés politikai pártokon felül álló érdekeit, a magyar nemzetbiztonsági szervek szakmai munkájának végrehajtását.

Az ellenzéki párt elnöke szerint Simicskó István már első tárcavezetőként eltöltött hónapjában nemzetközi botrányt okozott, amivel Szijjártó Péter nyomdokaiba lépett.

Az Együtt szerint az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának is lenne dolga ebben az ügyben, hiszen Lázár János és Szijjártó Péter után úgy tűnik, ismét hírszerzési információkkal manipulál egy miniszter.

A párt egyebek között tudni szeretné, honnan vette Simicskó István, hogy oroszok buszoztatják a menekülteket, és milyen további információi vannak még a magyar kormánynak erről? Az Együtt arra is választ vár, miért cáfolta a magyar védelmi tárca a cseh miniszter szavait, milyen következményei lesznek a annak, hogy Simicskó kijelentései nemzetközi botrányt kavartak, és tervezik-e a honvédelmi miniszter menesztését?

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.