Közélet

A bírósági informatikai rendszereken hasalhatott el Répássy Róbert

Répássy Róbert (Répássy Róbert)
Répássy Róbert (Répássy Róbert)

A vártnál lassabban haladó bírósági informatikai rendszer kiépítése állhat Répássy Róbert igazságügyi államtitkár menesztése mögött – tudta meg az Origo.

A lap más forrásai szerint az államtitkár eltávolításában szerepet játszhattak a feltörekvő fideszes fiatalok. Úgy tudják Répássy Róbertet Navracsics embereként könyvelték el a Fideszben, ráadásul a miniszterelnök jobban bízik a fiatal fideszesekben, mint a sokkal autonómabb, „bevált bútordarabokban”.

A portál a fejlesztésekkel kapcsolatban megkereste az Országos Bírói Hivatalt (OBH), tájékoztatásuk szerint a hivatal 2014–2020 közötti fejlesztési koncepciójában többek között az áll, hogy szeretnék elérni a belső folyamatok optimalizálását és elektronizálását. Bár a bíróságok informatikai eszközállományának 2012-ben fennálló közel 90 százalékos elavultságát sikerült 2015-re közel 50 százalékosra csökkenteni, a teljes informatikai eszközállomány megújítása még 3,5-4 milliárd forintba kerülhet. Ráadásul a épületeik fele korszerűsítésre szorulna, ennek költsége 50 milliárd forint lenne. Az OBH tájékoztatása szerint a bíróságok még messze vannak attól az ideális állapottól, amit a kormányzat még az előző ciklusban végrehajtott átalakítástól elvárt.

Néhány napja az Igazságügyi Minisztérium egykori parlamenti államtitkára néhány napja cáfolta, hogy azért kellett távoznia, mert egy titkos szavazáson kiszavazott volna a pártból. Akkor azt állította: belülről támadhatják.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik