Közélet
A bomb-disposal expert walks near victims' bodies covered with banners and flags, at the site of twin explosions near the main train station in Turkey's capital Ankara, on October 10, 2015. At least 86 people were killed on October 10 in the Turkish capital Ankara when bombs set off by two suspected suicide attackers ripped through leftist and pro-Kurdish activists gathering for an anti-government peace rally, the deadliest attack in the history of modern Turkey. AFP PHOTO / ADEM ALTAN

„Emberi hús és puskapor szagát lehetett érezni”

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 10. 20:30

"Először egy kisebb robbanást hallottunk, majd néhány másodperccel később egy hatalmasat, és kitört a pánik" – helyszíni beszámoló.

Aszfalton heverő holttestek sokasága, több száz méteren keresztül vér midenütt, sikolyok, könnyek – délelőtt 10 óra után 4 perccel, a legalább 86 halálos áldozatot követelő kettős merénylet után Ankarán a borzalom lett úrra – írta helyszíni riportjában az AFP francia hírügynökség.

Helyszínelők fésülték át a terepet

A török főváros központi pályaudvara előtt aktivisták százai gyülekeztek, hogy részt vegyenek a kurd ügyet támogató baloldali mozgalmak felhívására tartandó nagyszabású béketüntetésen.

Europress

“Először egy kisebb robbanást hallottunk, majd néhány másodperccel később egy hatalmasat, és kitört a pánik” – mesélte Ahmet Onen 52 éves nyugdíjas, mielőtt zokogó feleségével elsietett volna a helyszínről.

Láttam a földön egy férfit, akinek a lábát tépte le a detonáció. Láttam egy letépett kart is az aszfalton

– mondta el a 18 éves Sahin Bulut, egy másik szemtanú, az Isztambuli Mérnökök Szövetségének tagja, aki szintén a tüntetésre készült.

Két órával a robbanások után golyóálló mellényes, gépfegyveres rendőrök zárták le a környéket, ahová csak a fehér kezeslábasba öltözött helyszínelők léphettek be, a legkisebb törmelék után is átfésülve a talajt.

Acélgolyókkal fokozták a robbanás hatását

Kissé távolabb több holttest feküdt az aszfalton, a tüntetést kezdeményező Demokratikus Néppárt (HDP), a legerősebb kurdbarát török párt, illetve más pártok, civil szervezetek és szakszervezetek zászlóival letakarva.

AppleMark
MTI / AP / Burhan Ozbilici

A mentők üvöltő szirénával robogtak a sebesültekkel az ankarai kórházakba. A legfrissebb, nem végleges adatok szerint 186 ember sebesült meg, közöttük többen nagyon súlyosan.

A törmelék és holttestek között számos acélgolyó hevert a földön: ilyeneket használnak, hogy fokozzák a robbanószerek hatását.

Voltak, akik azonnal meghaltak, mások nagyon súlyosan megsebesültek. Valóságos mészárlás volt

– mondta egy szintén a tüntetésre érkezett, harmincas éveiben járó ügyvéd, aki nevének elhallgatását kérte.

Emberi hús és puskapor szagát lehetett érezni a főpályaudvar körül.

A tragédia helyszínen sokan a családtagjaikat keresték. Egy körmeit rágó fiatalember minden arra járót faggatott: “Látta őt? Látta őt? Gökhannak hívják, velem volt” – kérdezősködött megszállottan.

A rendőröket okolják

“Látni akarom! Látni akarom!” – üvöltött arrébb egy kurd népviseletbe öltözött nő, hozzátartozóját keresve. A rendőrség kitaszigálta a lezárt területről.

A sokkos túlélők dühösek. Sokan a rendvédelmi szerveket okolják, hogy nem gondoskodtak a nagygyűlés biztonságáról. “A gyülekezési pontra érkezett egyetlen tüntetőt sem motoztak meg a rendőrök” – mondta Ahmet Onen.

Egy csoport tüntető a rendőrfőnököt szidalmazta, aki arra utasította az embereit, hogy a levegőbe lőve szorítsák vissza őket.

“Soha életemben nem láttam még ilyet” – ismerte be egy rendőr a tüntetők által feldúlt rendőrautók előtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.