Közélet

Jogi útra terelik a katonákhoz kivezényelt ovisok ügyét

A szülők lelkiismereti szabadságát is sértheti, hogy gyermekeiket a militáns megoldások népszerűsítéséhez használják fel az állami tévében.

Több jogi kérdést is felvet az a riport, amit az állami tévé mutatott be és arról szólt, hogy zákányi óvodások látogattak a határon szolgálatot teljesítő katonákhoz – véli több emberi jogi szervezet. „Mit láttatok a határ mellett?” – kérdezte az egyik gyermeket az M1 riportere, mire ő azt válaszolta: „migránsokat”. Az óvónő pedig azt mondta: szeretnék megköszönni, hogy „vigyáznak ránk, rendet tartanak itt és nekünk nem kell félni semmitől”.

Az Eötvös Károly Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért úgy véli, sérülhettek a gyermekek személyiségi jogai, miután szüleik megkérdezése nélkül szerepeltették őket a tévében, emellett a szülők lelkiismereti szabadságát és emberi méltóságát is sérti, hogy gyermekeik a militáns megoldások népszerűsítésének eszközévé váltak. Emiatt az oktatási jogok biztosához, az ombudsmanhoz és az óvoda fenntartójához fordultak.

A TASZ szerint a szülők kizárólagos joga eldönteni, hogy a békés megoldásokat, vagy a katonai életformát népszerűsítő nevelésben részesítik gyermeküket, az óvoda ebbe nem avatkozhat bele. A szülőknek ráadásul lehetőségük sincs fellépni a jogsértés ellen, mert az alig ezer fős Zákányban egyetlen óvoda működik, konfliktus esetén nem tudják a gyerekeket máshová vinni.

Korábban Mórahalmon a kormányablak átadásához vonultattak fel ovisokat, a nyíradonyi gyerekeket pedig a fideszes államtitkárhoz vitték verset szavalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik