Közélet

Gaskó karaktergyilkosságot emleget

A tudósítások hemzsegnek a valótlanságoktól, ami nem a média hibája, hanem a forrásaiké - mondta a szakszervezeti vezető.

A Liga budapesti székházában Gaskó István arról beszélt, hogy a minapi házkutatásnál az ő irodájába be sem néztek, ő sem bújt el a rendőrök elől. A szakszervezeti vezető, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) volt elnöke azt mondta, csak iratokat kértek, amiket ők odaadtak, aztán békésen elbeszélgettek. A rendőrök 40-50 dossziét vittek el.

Amikor megjöttek a rendőrök, nem is voltam itt, mert külföldre készültem. Jelentkeztek a rendőrök a titkárságon, azt mondták: nem kellek hozzá, bárki odaadhatja, de én azonnal bejöttem a székházba.

Gaskó úgy nyilatkozott, hogy a házkutatás előtt  semmilyen értesítést nem kaptak arról, hogy bármilyen hivatalos eljárás folyna, az első ˝kontaktus˝ a nyomozóhatósággal akkor volt, amikor a nyomozók megjelentek a székházban.

Szerinte az, ami most történik, nem más, mint  karaktergyilkosság, ami nem ismeretlen a magyar közéletben. Kihívói, riválisai próbálnak meg így leszámolni vele, miközben legtöbbjük részese volt azoknak a döntéseknek, amelyek miatt most kutat a rendőrség.

A volt elnök dokumentumokat is bemutatott annak igazolására, hogy nem tűnt el a vasúti szakszervezet 100 millió forintos sztrájkalapja, majd azt is bejelentette: mostantól minden szerdán sajtótájékoztatót tart a Liga egészen addig, amíg a terem ki nem ürül, és ezeken a sajtótájékoztatókon fognak a válaszolni a kérdésekre – számolt be a TV2 Gaskó sajtótájékoztatójáról.

Korábban a Budapesti Rendőr-főkapitányság annyit közölt, hogy a BRFK “egy hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatott büntetőeljárás keretében hajtott végre nyomozási cselekményeket”.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a VDSZSZ Szolidaritás májusi küldöttgyűlésén huszonöt év után nem választották újra elnökké Gaskót, az új vezetés az „értelmezhetetlen” dokumentumokkal az ügyészséghez fordult, és a VDSZSZ Szolidaritás más szervezetekkel, így a Liga-konföderációval való „szövevényes kapcsolata” kivizsgálását kérve.

A vezetőváltás után kerültek elő olyan számlák, amelyek tanúsága szerint Gaskó valakinek a társaságában budapesti lakosként fővárosi luxushotelekben, például a Kempinski Hotel Corvinus 601-es, extra méretű franciaággyal ellátott szobájában éjszakázott, a több százezres költségeket pedig a korábban általa vezetett VDSZSZ Szolidaritás bankszámlájáról fizette. Kiderült az is, hogy Gaskó öt év alatt majd 15 millióra rúgó benzinszámlát hozott össze, amit ugyancsak a szakszervezet pénzéből rendezett.

Gaskó István ellen több nyomozás is indult, egyiket a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség rendelte el a Liga Szakszervezetek uniós pénzből finanszírozott projektjeinek működésével kapcsolatban költségvetési csalás gyanúja miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik