Közélet

Állami földeladás: előre leoszthatták a lapokat

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó agrárközgazdász szerint százmilliárdos nagyságrendű károkat okozhat a kormány intézkedése.

Előre leosztották a lapokat az állami földek magánkézbe adásával kapcsolatban – állítja Raskó György agrárközgazdász a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Az Antall-kormány agrárügyi államtitkára szerint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségénél (Magosz) már megvan a lista arról, hogy ki, hol és mire fog licitálni.

Raskó elmondta: elviekben nem ellenzi a földprivatizációt és azt, hogy azé a magyar mezőgazdasági vállalkozóé legyen a föld, aki megműveli, de a módszerekkel nem ért egyet és nem tartja korrektnek, hogy egyes nagy cégeket igyekeznek ellehetetleníteni. Szerinte legalább 100-150 milliárd forintos kárt okozhat, ha a mostani gazdálkodók egy része elesik a további földhasználattól.

A szakember a most körvonalazódó földeladási szabályokat dél-amerikai, Hugo Chávez-féle megoldáshoz hasonlította, amit az EU nem nézhet el, mert a tőkéhez és a tulajdon biztonságához fűződő alapelveket sérti. Úgy véli, a folyamat végén akár százmilliárdos nagyságrendű kártérítést is ki kell majd fizetnie az államnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik