Közélet
A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése Velencén

Rogán államtitkárt kap maga mellé

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 08. 14:31

Miniszterelnöki Programiroda jön létre Rogán Antal új minisztériumában, amelynek vezetője államtitkári rangot kap.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön több változtatást is elfogadott a minisztériumok felsorolásáról szóló, és a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjainak és az államtitkárok jogállásáról szóló törvények módosításához kapcsolódóan.

Miniszteri rangra volt szükség

Ezek egyike egyértelművé teszi, hogy az általános politikai koordinációt ellátó Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető személy, vagyis a miniszterelnök kabinetfőnöke miniszteri rangban látja el feladatát.

Harangozó Tamás (MSZP) szerint a hibásan beterjesztett előterjesztés korrekciójának eredménye, hogy lesz még egy államtitkár. Ki lesz az? – kérdezte, rámutatva: az új miniszter, Rogán Antal személye már ismert.

Balla György (Fidesz) a kormány bírálatára válaszul kijelentette: ez a kabinet tette rendbe az ország gazdaságát.

A jobbikos Szilágyi György a kisebb, olcsóbb államra tett miniszterelnöki ígéretre emlékeztetett és azt firtatta, mi indokolja, hogy államtitkár álljon a programiroda élén.

Vejkey Imre (KDNP) a kormány szerkezetalkotási szabadságára hívta fel a figyelmet, amelyet szerinte az ellenzék alaptörvény-ellenesen próbál korlátozni. Ezt több ellenzéki felszólaló is kifogásolta.

Így áll fel a „propagandaminisztérium”

Fodor Gábor, a Liberálisok független képviselője “propagandaminisztériumnak” nevezte a létrejövő tárcát.

Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: a kormány felelőssége, milyen szerkezetben végzi a munkáját, ezért jogalkotási tévedésnek nevezte, hogy mindezt törvényben rögzítik. Nemzetközi példákat hozott hasonló kormányzati struktúrákra. A takarékos működés szerinte a döntéseken múlik.

Gyüre Csaba jobbikos bizottsági alelnök erre úgy felelt: nem a világ leggazdagabb országait kell követni a struktúrában.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség államtitkára a vitára válaszul szintén a kormány szervezetalakítási szabadságát hangsúlyozta. Az államtitkár személyét firtató kérdésre azt mondta: a poszt betöltőjét a miniszterelnök javasolja és a köztársasági elnök fogja kinevezni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.