Közélet

Orbán, mint Voldemort és Dart Vader

Lego Luke Skywalker vs Darth Vader (Luke Skywalker, Darth Vader, Lego, )
Lego Luke Skywalker vs Darth Vader (Luke Skywalker, Darth Vader, Lego, )
„Mi viszont belevágtunk egy barom politikába, és az uniós sötét alakjai lettünk.”

A jogász, közgazdász, politológus a 168 Órának adott interjúban cáfolja, hogy a liberális nyugati értelmiség médiája festene a menekültügy miatt nagyon sötét képet Magyarországról.

Nem, ez a bulvársajtó, amely eddig menekültpárti volt, és Magyarországnak a szívtelenséget, a kegyetlenséget, a gyűlölködést rótta fel. Ez előtt a háttér előtt pedig Orbán úgy tűnik fel, mint Dart Vader, mint Voldemort. A sötét erő. Ez a jellemző kép ma rólunk.

Lengyel László Isten áldásának tartaná, ha a Nyugat egy személyiség sötét jegyeit nem azonosítaná az országgal, de egyelőre úgy látja, sajnos ez történik. Noha a németek visszakoztak, ő nem hisz abban, hogy Európa vezetői bármilyen engedményt tennének az orbáni „takarodj”-politikának. Még akkor sem, ha sokan megtalálhatják „Orbánban a maguk népi hősét, a nemzeti, keresztény Európa védelmezőjét”, és a menekültügy már középről is visz el szavazókat, Merkeltől is.

A német kancellárt és Ferenc pápát azért tartja nagyra, mert pontosan tudták, hogy a menekültek melletti kiállásuk híveiket eltávolíthatják, mégsem a közvélemény-kutatók sikerlistáit lesték.

Itt két út lehetséges: az Európát vezető felvilágosult elitnek meg kell ütköznie a feldühödött tömegekkel vagy – és én ebben reménykedem – Európa már civilizálódott, liberalizálódott annyira, hogy a merkeli politika mellett megmarad a választói többség, amely előtt Orbán képe továbbra is egy sötét jegy.

Lengyel László ezt követően hosszan elemzi, milyen stációkon át lett a Kádár-rendszer legemberibb, legvidámabb barakkjából egy morálisan leépült ország. Szerinte 2010 tavaszán lett volna esély a kitörésre ugyanúgy, mint a baltiaknak, akik most normális politikával Európa élén járnak.

„Mi viszont belevágtunk egy barom politikába, és az uniós sötét alakjai lettünk.”

Miután kölcsönösen csalódott egymásban a nép és az elit, a politológus azt még érthetőnek tartja, hogy 2010-ben, kiábrándultsága okán a társadalom kétharmadot adott Orbán Viktornak és a Jobbik bekerült a parlamentbe. De utána? Miért gondolná Európa, hogy a magyar választó jobb, mint azok, akik vezetik?

Hiszen ma már elmondható, hogy amit Orbán tesz, például a menekültügyben, azért teheti, mert a közvélemény támogatja.

Az Orbánról és a magyarokról alkotott sötét kép azért nem fog érdemben fehéredni, mert Nyugat-Európa nagylelkűsége ugyan csökkenhet, de az egész üzleti világ menekültpárti, hiszen egy sor ágazatban szükség van bevándorlókra. Pontosan látszik, mi történt azokkal az országokkal, amelyek bezárták magukat egy erődbe.  Magyarországra a tőke már eddig sem jött, az orbáni politika ráadásul fertőz és Magyarország tragédiája éppen az, hogy

minél nagyobb sikere van Orbánnak, annál veszélyesebbnek tartanak minket Európára nézve.

Lengyel szerint nem véletlen, hogy bár megtehetnék, a hitelminősítők nem javítanak az ország besorolásán. Politikai kockázatot látnak a kormány politikájában – mondja a legfrissebb 168 Órának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik