Közélet
egyetem (Array)

Ezrek bukhatják diplomájukat a kormány törvénymódosítása miatt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 08. 10:59

Egy nem kellően pontos törvénymódosítással túl szoros, esetenként egyenesen betarthatatlan határidőt adtak azoknak a volt hallgatóknak a záróvizsga letételére – írja a Népszabadság. Az Országgyűlés szeptember 1-jei hatállyal módosította a felsőoktatásról szóló törvényt, ezzel régi problémát akartak megoldani, mivel több ezren vannak, akik ugyan minden vizsgájukat letették, de záróvizsgájukat  halogatták. Kezdetben egyáltalán nem szabályozták, mikor kell letenni a záróvizsgát, a szeptemberi módosítás azonban ultimátumot adott minden érintett hallgatónak: vagy záróvizsgáznak legkésőbb jövő szeptemberig vagy búcsút inthetnek diplomájuknak.

De még ezt a haladékot sem kapta meg mindenki, ugyanis az ultimátum határideje függ attól, hogy a hallgató mikor kezdte meg tanulmányait és mikor abszolválta utolsó vizsgáját.  Egy érintett a lapnak elmondta: 2011-ben tette le utolsó vizsgáját, egyeteme szeptember 24-én tájékoztatta arról, hogy legkésőbb januárig tehet záróvizsgát, és csupán hat hetet kap a szakdolgozata leadására.

Emmi: nincs hiba, de lesz vizsgálat

A lap megszólaltatta Vámosi Pétert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökhelyettesét, aki megerősítette: a törvénymódosítás miatt hátrányba kerülnek azok a hallgatók, akik 2006 előtt kezdték meg egyetemi tanulmányaikat, de csak 2010. szeptember 1-je és 2011 eleje között abszolváltak. Közülük többen teljesen elesnek a diploma megszerzésének lehetőségétől, mások pedig minimális felkészülési időt kaptak. A HÖOK szerdán tájékoztatta a szaktárcát a hibáról, javaslatokat fogalmaztak meg a dátumok pontosításával kapcsolatban.

Az Emmi a lap megkeresésére közölte: „a különböző időben hatályba lépő felsőoktatási törvényeket és a felsőoktatási képzési szerkezet változását” figyelembe véve lényegében minden érintettnek adott a lehetőség a záróvizsga bepótlására jövő szeptemberig. Ennek ellenére arról is tájékoztattak, vizsgálat tárgyává teszik a kérdést.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.