Közélet

Répássy Róbert munkát keres igazságügyi, törvényalkotási területen

Répássy Róbert (Répássy Róbert)
Répássy Róbert (Répássy Róbert)

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium távozó parlamenti államtitkára a következő időszakban képviselői munkáját tekinti fő közéleti tevékenységének, de reméli, hogy dolgozhat majd igazságügyi, törvényalkotási területen, mert ezt szereti csinálni. A fideszes politikus erről szerda reggel nyilatkozott az M1 aktuális csatornának. Répássy Róberttel – mint elhangzott – “ezen minőségében” utoljára beszélgettek a műsorban.

Trócsányi László igazságügyi miniszter szeptember 29-én, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában erősítette meg a tárca parlamenti államtitkárának távozásáról szóló sajtóhíreket. A miniszter arra a kérdésre, elégedetlen volt-e Répássy Róbert munkájával, azt mondta, hogy az államtitkár munkáját és emberi tisztességét nagyra értékeli, jó kapcsolatuk volt, de “egy másfajta munkavégzésre lesz szükség a politikai munkában, ezért történik váltás”.

Répássy Róbert az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában azt mondta, büszke arra, hogy az elmúlt öt évben az igazságügyi tárcánál dolgozhatott. A politikus jelezte, a választók bizalmából már ötödik országgyűlési ciklusát tölti, immár tizenhét éve dolgozik képviselőként. A következő időszakban ezt a munkáját folytatja.

Répássy Róbert a műsorban az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosításról is beszélt, amely révén bővülnek az áldozatok jogai a büntetőeljárásban. Az egyhangúlag, 161 igen szavazattal elfogadott törvénymódosítás egy európai uniós irányelv magyar jogrendbe való átvételét jelenti, amely – többek között – a bűncselekmények áldozatainak pszichológiai, érzelmi segítését írja elő. A novembertől hatályos jogszabály rögzíti továbbá, hogy a büntetőeljárás során nagyobb tájékoztatást kell nyújtani a sértetteknek: akár e-mailben is tájékoztatható lesz az ügyfél, és egy 24 órás telefonos segélyvonalon az áldozatok azonnal segítséget kaphatnak.

Az IM távozó parlamenti államtitkára azt is elmondta, hogy a tárca már előkészítette a büntetőeljárási törvény módosításának javaslatát is, amelyben központi szerepet szánnak a sértetti és áldozati jogoknak. Ezen jogokat olyan módon erősítik meg, amelyek nyomán az áldozatok érezhetik, hogy valóban mellettük áll az állam. Ez a javaslat jövőre kerülhet a kormány elé – mondta Répássy Róbert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik