Közélet

Nincs pénze az ENSZ-nek a menekültek ellátására

Világszerte kénytelen volt visszavenni a menekülttáborokban adott ellátásból az ENSZ, mert elfogytak a forrásai – mondta el a világszervezet Menekültügyi Főbiztossága magyarországi irodájának szóvivője a Kossuth rádióban.

Simon Ernő kifejtette: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága folyamatosan látogatja a befogadó állomásokat, regisztrációs központokat és igyekszik segíteni a hatóságoknak megtalálni azokat a sérülékeny csoportokat – családokat, kisgyermekeket, kismamákat, beteg vagy idős embereket – akik sürgős, azonnali ellátásra szorulnak. Emellett tájékoztatni is igyekeznek a menekülteket.

A riporter felvetette, hogy a hírek szerint az ENSZ éppen azokban a táborokban csökkentette a menekültek fejadagját körülbelül harmadával, melyek leginkább érintettek a krízisben. Simon erre úgy reagált, hogy mindenütt kénytelenek voltak visszavenni a fejadagot, mert egyszerűen nincs elegendő forrás rá. A menekültügyi főbiztosságnak nincs fix költségvetése, a kormányoktól, alapítványoktól, magánszemélyektől érkező felajánlás egyre kevesebb, miközben egyre több a menekült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik