Közélet
AppleMark

Kizárták a Liga Szakszervezetek egyik tagcsoportját

24.hu
24.hu

2015. 10. 07. 13:52

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke több feljelentést tett a Liga gazdálkodásával kapcsolatban. Bosszúnak tartják a kizárást.

Kicsinyes bosszúnak és koncepciós döntésnek tartja az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ), hogy kizárták a Liga Szakszervezetekből – közölte a szervezet az MTI-vel, hozzátéve, hogy a kizárás miatt bírósághoz fordulnak. Azt írták: a Liga alapszabályának minden szempontból eleget tettek.

Csavar a történetben, hogy az ODFSZ elnöke, Bárány Balázs egyben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének alelnöke. A VDSzSz elnöke pedig tavaszig Gaskó István volt, aki jelenleg is a Ligát vezeti. Bárány a nyár folyamán több alkalommal is feljelentést tett ismeretlen személy ellen, mert a Liga Szakszervezetek gazdálkodásával kapcsolatban is aggályos körülményeket fedezett fel.

A Liga elnöksége az ODFSZ alelnökeitől azt kérte, hogy határolódjanak el Bárány fellépésétől, de amikor erre nem voltak hajlandóak, kizárták az ODFSZ-t a Liga tagjainak sorából – áll a közleményben.

A szakszervezet szerint a történteknek az a tanulsága, hogy a Liga bármely tagszervezete kizárásra számíthat, ha nem a Liga elnökének tetsző álláspontot képvisel, vagy fellép annak viselt ügyei ellen. A Liga Szakszervezetek szerint viszont az a kizárás oka, hogy Bárány a viselkedésével és kommunikációjával folyamatosan rontotta a Liga hitelét.

A Liga az MTI-vel azt közölte, hogy támogatják a demokratikus alapértékek szervezeten belüli gyakorlását, de nem tartják elfogadhatónak, hogy a vizsgálatok lezárulta és a tények igazolása előtt a szervezet tagjai olyan nyilatkozatokat tegyenek a nyilvánosság előtt, melyek súlyosan hátrányosan hatnak nemcsak a Ligára, hanem a magyarországi szakszervezeti mozgalom egészére is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.