Közélet

Kizárták a Liga Szakszervezetek egyik tagcsoportját

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke több feljelentést tett a Liga gazdálkodásával kapcsolatban. Bosszúnak tartják a kizárást.

Kicsinyes bosszúnak és koncepciós döntésnek tartja az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ), hogy kizárták a Liga Szakszervezetekből – közölte a szervezet az MTI-vel, hozzátéve, hogy a kizárás miatt bírósághoz fordulnak. Azt írták: a Liga alapszabályának minden szempontból eleget tettek.

Csavar a történetben, hogy az ODFSZ elnöke, Bárány Balázs egyben a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének alelnöke. A VDSzSz elnöke pedig tavaszig Gaskó István volt, aki jelenleg is a Ligát vezeti. Bárány a nyár folyamán több alkalommal is feljelentést tett ismeretlen személy ellen, mert a Liga Szakszervezetek gazdálkodásával kapcsolatban is aggályos körülményeket fedezett fel.

A Liga elnöksége az ODFSZ alelnökeitől azt kérte, hogy határolódjanak el Bárány fellépésétől, de amikor erre nem voltak hajlandóak, kizárták az ODFSZ-t a Liga tagjainak sorából – áll a közleményben.

A szakszervezet szerint a történteknek az a tanulsága, hogy a Liga bármely tagszervezete kizárásra számíthat, ha nem a Liga elnökének tetsző álláspontot képvisel, vagy fellép annak viselt ügyei ellen. A Liga Szakszervezetek szerint viszont az a kizárás oka, hogy Bárány a viselkedésével és kommunikációjával folyamatosan rontotta a Liga hitelét.

A Liga az MTI-vel azt közölte, hogy támogatják a demokratikus alapértékek szervezeten belüli gyakorlását, de nem tartják elfogadhatónak, hogy a vizsgálatok lezárulta és a tények igazolása előtt a szervezet tagjai olyan nyilatkozatokat tegyenek a nyilvánosság előtt, melyek súlyosan hátrányosan hatnak nemcsak a Ligára, hanem a magyarországi szakszervezeti mozgalom egészére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik