Közélet

Orbán elveszi a külügyet Szijjártótól, de lesz nagyobb “áldozat” is

A diplomácia irányítása Németh Zsolt kezébe kerülne.

Nem ért véget a kormányátalakítás, lehetnek még minisztercserék, most formálódik az új minisztériumi struktúra. A Népszavának névtelen kormányközeli források arról számoltak be, hogy a fejlesztési tárcát földarabolják, feladatait „szétosztják” a külgazdasági minisztérium és a Miniszterelnökség között. A lap informátorai szerint Orbán Viktor október 15-én jelenti majd be a változtatásokat.

A részletek még kérdésesek, de állítólag az már eldőlt, hogy Szijjártó Péter bekebelezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nagy részét, egyúttal megválik a diplomácia irányításától. Ezt maga a miniszter kérte, aki ugyan élvezi a nemzetközi politikai csatározásokat, de fél attól, hogy azokkal árt kiváló külgazdasági kapcsolatainknak. Seszták Miklós kezét nem engedné el a miniszterelnök, de már nem lenne miniszter.

A lap forrásai szerint az önálló külügyminisztériumot Németh Zsolt kapná. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Martonyi János mellett az államtitkárságig vitte. Most felérhet a csúcsra. Németh Zsolt egy hete Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének vitájában az illegális bevándorlásról azt mondta, a politikai menekülteknél a szívnek, a gazdasági migránsoknál az észnek kell döntenie.

Európának korlátozott a képessége arra, hogy különböző társadalmi, kulturális hátterű tömegeket integráljon.

A Fidesz politikusa azt kérte, a politikusok ne csak a médiában megjelenő, tragikus képsorokból induljanak ki. A képek alkalmasak érzelmek kiváltására, de gondolkodni is kell, és “meg kell fontolnunk, hogy hosszú távon milyen Európában akarunk élni” – érvelt a politikus, aki a válság külső és belső dimenziói közötti helyes egyensúly megkeresését szorgalmazta.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik