Közélet

Göncz Árpád élete képekben – az ellenállótól az ország nagypapájáig

Göncz Árpád élete képekben – az ellenállótól az ország nagypapájáig

Az ember, aki születésétől értelmiségi volt, aki ellenállt a fasisztáknak és a kommunistáknak, aki részt vett a kádárizmus lebontásában és aki az első szabadon választott államfőnk lett, meghalt. Nagyképes cikkel idézzük fel Göncz Árpád életét.

Október 6-án, 94 évesen meghalt Göncz Árpád, Magyarország 1990-2000 közötti köztársasági elnöke. A harmadik köztársaságnak még nem volt ilyen fordulatos és hosszú életű államfője, be is mutatjuk ezt az életet sok régi képen.

Göncz 1922-ben született Budapesten, majd a Webőczy István Reálgimnáziumban érettségizett. Innen a Pázmány Péter Tudományegyetemre, az ELTE jogelődjére került, ahol jogi diplomát szerzett 1944-ben. Közben az Országos Földhitelintézetben dolgozott. A képeken 15 évesen a Bors (ma: Hajnóczy) utca 3. számú ház bejárata előtt, illetve cserkészként egy vitorlázórepülőn, 1938 körül látható.

Göncz Árpád 15 évesen a Bors (ma: Hajnóczy) utca 3. számú ház bejárata előtt, Cserkészként egy vitorlázórepülőn - 1938 körül. Fotó: //www.gonczarpad.hu
Fotó: gonczarpad.hu

1944 februárjában megkapta a katonai behívót, de megszökött és ellenállónak állt. Meg is sebesült, sőt többször szovjet fogságba esett. A háború után a Független Kisgazdapártba lépett be, hamar a később elhurcolt Kovács Béla személyi titkára lett. 1946-ban kötött házasságot Göntér Zsuzsannával, később négy gyermekük született, Kinga lányuk külügyminiszter lett az ezredforduló után. Pártja feloszlatása után Göncz Árpád segédmunkásként, hegesztőként és csőlakatosként dolgozott.

A baloldali képen felesége és első gyermekük, Dani látható. A jobboldali fotón maga Göncz Árpád szerepel 1943-44 körül. A későbbi börtön hat éve alatt ez a kép jelentette a gyerekeinek az apjukat.

Felesége Zsuzsa és első gyermekk Dani. Göncz Árpád 1943-44 körül. A börtön hat éve alatt ez a fénykép jelentette a gyerekeknek az édesapát. Fotó: gonczarpad.hu
Fotó: gonczarpad.hu

1952-ben beiratkozott a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre, ahol négy évet végzett el. 1956-ban aktív szerepet játszott a forradalomban, a Magyar Parasztszövetségben. Több memorandum elkészítésében és nyugatra juttatásában is részt vett, így Nagy Imre iratait is segített átjuttatni. 1957-ben elfogták és a Bibó-perben életfogytiglani börtönre ítélték. 1963-ban amnesztiával szabadult, a Veszprémi Nehézvegyipari Kutatóintézet szakfordítója lett.

Lent látható Göncz Árpádné, Zsuzsa négy gyermekükkel: Bence, Dani, Kinga, Panni. Ezt a képet sikerült bejuttatni a börtönbe az édesapának.

Göncz Árpádné, Zsuzsa négy gyermekével - Bence, Dani, Kinga, Panni. Ezt a képet sikerült bejuttatni a börtönbe az édesapának. Fotó: gonczarpad.hu
Fotó: gonczarpad.hu

A hatvanas években elkezdte a műfordítói karrierjét Aldous Huxley-val, William Goldinggal, sőt a Magyar Írószövetség tagja lett. 1971-től saját műveket is közölt, kezdve a Sarusok című regénnyel, amit a Találkozások és a Hazatérés című kötetek követtek, kb. tízévente. A rendszerváltásban is aktív szerepet vállalt: 1981-ben részt vett a Bibó-emlékkönyv megírásában, a Történelmi Igazságtétel Bizottság, a Szabad Kezdeményezések Hálózata és a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) alapítója volt, Nagy Imre újratemetésén is beszédet mondott.

1990-ben országgyűlési képviselő lett, rövid ideig az Országgyűlés elnöke, majd köztársasági elnök 2000-ig. Az államfői posztra eddig csak őt választotta újra a parlament. A Gönczről készült talán legikonikusabb fotó a lenti, a köztársasági elnökké választása után készült 1990-ben.

Göncz Árpád köztársasági elnökké választása 1990-ben Foto: Szigeti Tamás
Foto: Szigeti Tamás

Balatonaliga, 1990. augusztus 10. Göncz Árpád köztársasági elnök a Balaton mellett pihen. Gönczről sok képet találni az archívumokban, ahogy lazán élvezi az életet, fürdőzik a Balatonban, napozik, élvezi a zöld környezetet. Azóta kevés ilyen államfő volt, talán a pecázó Áder János a nyomába léphet majd.

Balatonaliga, 1990. augusztus 10. Göncz Árpád köztársasági elnök a Balaton mellett pihen - Fotó: MTI / Kovács Attila
Fotó: MTI / Kovács Attila

A fenti mondatot talán ez a kép írja le a legjobban. Göncz Árpád ejtőzik a Balatonnál 1990 nyarán.

Balaton, 1990. augusztus 10. Göncz Árpád napozik a Balatonnál. Fotó: MTI - Kovács Attila
Fotó: MTI – Kovács Attila

Együtt a család: Göncz Árpád és felesége, feleségének szülei, gyerekeik és unokáik egy 1990. december 25-i képen. Ekkor csak pár hónappal volt túl elnöki karrierje legkeményebb történetén, a taxisblokádon, ahol megakadályozta a karhatalom bevetését.

Együtt a család: Göncz Árpád és felesége, feleségének szülei, gyerekeik és unokáik, 1990. december 25. Foto: //www.gonczarpad.hu
Fotó: gonczarpad.hu

Elnöksége alatt nem kevés világpolitikai szereplővel is találkozhatott. Göncz a képen épp lesegíti II. János Pál pápát az emelvényről az üdvözlő beszédek elhangzása után. A különgépével érkező Szentatyát ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással fogadták Ferihegyen 1991-ben.

 

Göncz Árpád köztársasági elnök lesegíti II. János Pál pápát az emelvényről az üdvözlő beszédek elhangzása után. A különgépével érkező Szentatyát ünnepélyes külsőségek között, katonai tiszteletadással fogadták Ferihegyen. MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor

Göncz Árpád panamázott is. Na, nem úgy, hanem Panamavárosban is járt, ahol az elnökasszonnyal, Mireya Moscosóval tárgyalt az elnöki palotában 1999. november 22-én. Az államfő jó pár kétoldalú szerződést is megkötött, ha már Közép-Amerikában járt.

Foto: AFP
Foto: AFP

Egy elnökjelölt-aspiránssal: Hillary Clinton még first ladyként beszélt Göncz-cel 1999 június 8-án, a tiszteletére a Fehér Házban adott vacsora előtt.

US First Lady Hillary Clinton (L) talks with Hungarian President Arpad Goncz 08 June, 1999, before a state dinner at the White House in Goncz's honor. Goncz was also honored at a White House arrival ceremony earlier. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO Joyce NALTCHAYANFoto: AFP

Akihito japán császár az Akaszaka állami vendégházban fogadta Gönczöt 2000 áprilisában. A magyar államfő három napot töltött Tokióban, Oszakában és Kiotóban.

Visiting Hungarian President Arpad Goncz (L) chats with Japanese Emperor Akihito (R) during a meeting at the Akasaka state guesthouse in Tokyo 12 April 2000. Goncz is to end his three-day state visit in Tokyo to visit Osaka and Kyoto until 14 April. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO POOL-Toshifumi KITAMURA
Foto: AFP

Budapest, 2006. október 1.: Göncz Árpád már volt elnökként szavaz az önkormányzati választásokon (ami az első óriási Fidesz-siker lett a szocialista győzelmek után). Ekkoriban túl volt az ország a tévészékház ostromán és Gyurcsány Ferenc elleni bizalmatlansági indítványon is.

Former Hungarian President Arpad Goencz enters a polling booth before voting in the municipal elections in Budapest 01 October 2006. Hungarian Prime Minister Ferenc Gyurcsany rejected making the local elections a referendum on his government despite right-wing calls that he resign after lying to the country about the economy. AFP PHOTO/JOE KLAMAR
AFP PHOTO/JOE KLAMAR

Göncz Árpád feleségével a Sándor-palotában, 85. születésnapján. A palota kényelmét már nem élvezhette ki, azt az első Orbán-kormány idején újították fel miniszterelnöki rezidenciának. Végül Medgyessy Péter kormányfő nem akart beköltözni, Mádl Ferenc államfő vehette birtokba az épületet.

Sitting on an armchair with his wife Zsuzsanna, first president of the Hungarian Republic after the communist regime was broken in eastern and middle-European countries, Arpad Goencz poses in the Sandor Palace of the presidential residency on top of the Buda Palace hill 09 February 2007 on Goencz's 85th birthday. Goencz was voted into the presidental chair in 1990 and re-elected in 1995 by the Hungarian Parliament. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

János Károly volt spanyol király, és felesége, Zsófia exkirályné magyarországi látogatásán találkozott a volt köztársasági elnökkel is a Duna-parton 2007-ben.

Spanish Queen Sofia (L), former Hungarian President Arpad Goencz (C) and Spanish King Juan Carlos (R) pose 30 May 2007 on the Budapest ship during a ride on the Danube river. The Spanish royal couple started 29 May 2007 a three-day official visit to Hungary. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

A Nemzetközi Adalbert-díj 2009. évi díjazottja, azaz maga Göncz átveszi írásainak, beszédeinek német nyelvű válogatását a Nemzetközi Adalbert Alapítvány elnökétől, Hans Süssmuthtól otthonában 2013. június 9-én. Göncz ekkoriban már ritkán mutatkozott, bár korábban 90. születésnapján megjelent háza erkélyén, hogy köszöntse az őket köszöntőket.

Göncz Árpád volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Adalbert-díj 2009. évi díjazottja átveszi a Nemzetközi Adalbert Alapítvány elnökétől, Hans Süssmuthtól írásainak, beszédeinek német nyelvű válogatását otthonában 2013. június 9-én. Mellette Dieter Gobbers elnökségi tag. MTI Fotó: Cseke Csilla
MTI Fotó: Cseke Csilla
Olvasói sztorik