Közélet

A szabadság legnagyobb hőse távozott

Búcsúznak a politikusok Göncz Árpád köztársasági elnöktől.

Az Országgyűlésben néma felállással emlékeztek az életének 94. évében elhunyt Göncz Árpádra. Az ülésteremben Hiller István jelentette be a volt államfő halálát. “Már életében legenda volt” – mondta róla.

A magyar kormány őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki az egykori köztársasági elnök családjának.

A rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát.

A kormány azt írta közleményében: a családdal egyeztetve a későbbiekben gondoskodnak Göncz Árpád méltó temetéséről.

Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben a volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett

– írta a Fidesz elnökségének nevében Orbán Viktor pártelnök.

Az Együtt közleménye szerint Göncz Árpád

„egy igazi elkötelezett liberális demokrata volt, a Magyar Köztársaság első rendszerváltás utáni államfője, aki megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a rábízott feladatot. De ennél több volt. Példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember.”

A Kereszténydemokrata Néppárt közleményében azt írja: megrendüléssel fogadták a hírt az első demokratikusan megválaszott államfő haláláról.

Személye és élete összefonódott Magyarország legújabbkori történelmével, a rendszerváltás időszakával. A KDNP együttérzését fejezi ki a gyászoló családnak abban a tudatban, hogy az élők sorából eltávozott államfő emléke és munkássága nem megy feledésbe.

Az LMP azt írta részvétnyilvánításában, hogy

Göncz Árpád mind a II. világháború alatti antifasiszta mozgalomban, mind az 1956-os forradalom idején, majd Bibó István és társainak koncepciós perében fontos és példamutató szerepet töltött be.

A Magyar Liberális Párt így emlékezik Göncz Árpádról:

Miatta hitt rengeteg ember abban, hogy Magyarország egy napon fejlett, élhető ország lesz. Ő volt az, aki a legkilátástalanabb időkben is a szabadság reményét képviselte, akinek teljesítményéhez soha, semmilyen körülmények között nem férhetett kétség. (…) Mind olyannak akartuk a demokráciát, amilyennek őt láttuk: derűsnek, közvetlennek, szerethetőnek.

Tóbiás József MSZP-elnök azt írta közleményében: szívből gyászolja Göncz Árpádot.

A védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű, s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi.

Elnöki pályafutása örök mérce lesz minden politikusnak a hatalomhoz való egyedül lehetséges és tisztességes viszonyhoz – áll Tóbiás József közleményében.

Gyurcsány Ferenc is búcsúzik:

ma, amikor sokan fognak róla megemlékezni, azt gondolom, hogy a legtöbben Árpi bácsiként fogják emlegetni: szeretettel és nemcsak a politikusnak, hanem a jó embernek kijáró megbecsüléssel és tisztelettel.

Gyászoljuk a szabad Magyarország első köztársasági elnökét. Nyugodjék békében!

emlékezett Facebook-oldalán Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter, a MoMa politikusa.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök azt írta: az elmúlt 25 év egyik legértékesebb közéleti alakjának tartja Göncz Árpádot.

Államfőként személyisége, viselkedése révén milliók számára tette szerethető, megérthető és megérinthető rendszerré az újjászülető magyar demokráciát. Erkölcsi kiállásával egy jobb, tisztességesebb politika reményét mutatta fel. Szavaival és tetteivel tartalommal töltötte meg és két évtizedre stabilizálta az államfő intézményét

– áll Bajnai közleményében.

A szocialista Kunhalmi Ágnes azt írja a Facebookon, hogy

a szabadság egyik legnagyobb hőse a szabadság egyik ünnepén ment el közülünk. Nyugodjék békében!

A Jobbik részvétet nyilvánított Göncz Árpád családjának.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége közölte:

a MEASZ Göncz Árpádban azt a Radnóti-díjasát, egykori antifasiszta ellenállót gyászolja, aki a rendszerváltás forgatagában tisztességes politikájával évszázadokra példát mutatott az utódoknak: ahogy tette, úgy is lehet politizálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik