Közélet

743 milliót ad a kormány kínai iskolára

A XV. kerület hozzájárulása is kell ahhoz, hogy a kínai kéttannyelvű suli kapja meg a Neptun utcai iskola épületét, de valószínűleg átmegy a javaslat.

743 millió forintot ad a kormány a megszüntetett Neptun utcai iskola épületének felújítására, ha az épületbe a kínai két tannyelvű iskola költözik – írja az Origo. Az intézményt átvenné az állami iskolafenntartó, a Klik, és 12 évfolyamosra bővítené. Az épület ugyanakkor a XV. kerületi önkormányzaté, nekik is rá kell bólintaniuk az átalakításra.

A 743 millió forintos kormánytámogatásról szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg. Az összeget a jövő évi költségvetésből teremtenék elő. A kínai két tannyelvű iskola most is állami fenntartásban van, de nem a Klik, hanem az OMSZI működteti. A kerület kedden délután dönt arról, hogy elfogadja-e a kormány ajánlatát, de valószínűleg igennel fognak szavazni. Az iskolaépület már üres, de leginkább iskola céljára hasznosítható.

A kínai két tannyelvű iskola 2004-ben kezdte meg működését a kínai és magyar szakminisztériumok megállaopodása nyomán. Tanulóinak 70 százaléka magyar. Jelenlegi épületük azonban rossz állapotban van és kicsi, a Neptun utcai épületben viszont elférnének. Az előző tanévben még működött ott általános iskola, de áprilisban váratlanul bejelentették bezárását az épület állapotára és kihasználatlanságára hivatkozva. A kerületi polgármester szerint minden diáknak és tanárnak, sőt a többi iskolai dolgozónak is sikerült új helyet találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik