Közélet
Budapest, 2007. március 21.
Göncz Árpád volt köztársasági elnök a Centrál Kávéházban, ahol  bemutatták László György - Wisinger István: Visszanézve - beszélgetések Göncz Árpáddal című könyvet.
MTI Fotó: Soós Lajos

5 dolog, amit Göncz Árpádnak köszönhetünk

24.hu
24.hu

2015. 10. 06. 14:09

Ma meghalt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság első elnöke. Rengeteg dolgot köszönhetünk neki.

A Gyűrűk Ura trilógia

A regény első 11 fejezetét Réz Ádám fordította, de Göncz fejezte be. Élete leghosszabb fordítása volt, pedig nagyon sokat dolgozott. Három és fél hónapig, magányosan dolgozott, hogy átültesse a kifejezetten hosszú regényt magyar nyelvre.

A Hobbit név

Ehhez kapcsolódik, de szintén Göncz Árpádnak köszönhetjük, hogy nem a Szobodka-Tótfalusi páros fordítását, a babót hanem az eredetit használjuk a hobbitokra. Hála istennek

2001: Űrodüsszeia

Arhtur C. Clarke remek könyvét szintén Göncz fordította.

A köztársasági elnök mai funkciója

Göncznek köszönhetjük nagyrészt, hogy a köztársasági elnöki funkció politikai helyett jelképes lett. Ő volt az ország első elnöke, egyben az első olyan is, aki politikai vezető helyett gyakorlatilag a nemzet nagypapájaként működött. Ehhez kellett az is, hogy Gönczöt nyilvánosan kifütyüljék, azzal az indokkal, hogy belekeveredett a napi politika csatározásaiba. 1992-ben nem tudta elkezdeni az október 23-ai beszédét, olyan hangosan fütyült a tömeg.

A taxisblokád nyugodt befejezése

Amikor 1990-ben a taxisblokád az emelkedő benzinárak miatt megbénította az országot, az Antall-kormány még a hadsereg bevetésén is elgondolkozott. Állítólag Göncz személyes döntésén múlt, hogy ez nem történt meg. A hadsereg főparancsnokaként nem adott engedélyt a bevetésre. Ha megtörténik, lehet, hogy Magyarország ma egy egészen más hely lenne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.