Közélet

Tarlós: lesz új Moszkva tér, a régi felújítása viszont csúszik

A Simicska cégével 2006-ban kötött és most felbontott szerződést nem a Fidesz erőltette a fővárosra – magyarázta a főpolgármester.

Ismét lesz Budapesten Moszkva tér, de még nem dőlt el, hogy hol – mondta Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, Budapestre látogat majd moszkvai kollégája és ennek során dőlhet el a helyszín.

Szóba került az egykori Moszkva tér is: a közbeszerzés elhúzódása miatt várhatóan három hónapot késik a Széll Kálmán tér felújításának befejezése – mondta Tarlós.

Kiderült, hogy van, amiben Tarlós István és Lázár János egyet tud érteni: a főpolgármester azt mondta, támogatja a Miniszterelnökséget vezető miniszter azon elképzelését, hogy Pest megyét válasszák le Budapestről az uniós támogatások pályázatainak kapcsán.

Azzal kapcsolatban, hogy a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft-vel szerződést bontott a főváros, Tarlós István felidézte, hogy a szerinte a főváros számára hátrányos szerződést 2006-ban fogadták el – a döntéshez minősített többségre, 34 szavazatra volt szükség, végül 44 szavazattal fogadta el az akkori közgyűlés. Ebből 37 szocialista, illetve SZDSZ-es képviselőktől jött, így nem igaz, hogy a Fidesz erőltette volna a szerződést.

A dugódíj kapcsán azt mondta: ha azt nem vezetné be a főváros, az EU több milliárd forintnyi támogatást visszavenne. A zónahatárokról és díjakról viszont egyelőre nincs végleges döntés, várhatóan októberben lesz előrelépés.

Tarlós arra is kitért, hogy benyújtanak egy javaslatot, mely azt célozza, hogy a főváros a jövő év elején hozzon létre egy közbeszerzéseket bonyolító céget. A kormánynak fővárosi közfejlesztési tanács létrehozását tervezik javasolni, amelynek feladata a fejlesztések rangsorolása, összehangolása és a forráskoordináció lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik