Közélet

Gyurcsány Sukoróról meg a Fidesz Pelikán és Virág elvtársairól

Gyurcsany-Ferenc(3)(960x640).jpg (Array)
Gyurcsany-Ferenc(3)(960x640).jpg (Array)
A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az igazságszolgáltatás egy része politikai megrendelésre dolgozik.

A volt miniszterelnök szerint a Sukoró-ügyben szerdán hozott ítéletek azt mutatják, hogy az igazságszolgáltatás egy része törvénytelenül, politikai elvárásoknak eleget téve működik. Gyurcsány Ferenc a diktatúrákra jellemző súlyos bűncselekménynek nevezte, hogy a hatalom a bíróságot felhasználva akarja bebörtönözni ellenfeleit.

A DK elnöke azt mondta, a Sukoró-ügyben egyértelműen ő volt a célpont. Ez nem sikerült, ezért a nála védtelenebb, gyengébb Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját ítélték letöltendő börtönbüntetésre.

A volt kormányfő úgy fogalmazott, az ítélet meghozatalában részt vevők tette nem fog következmények nélkül maradni, ugyanis a hatalom bukását követően tisztességes eljárásban bizonyítják majd bűnösségüket. A DK korábban jelezte: koncepciós per és koncepciós eljárás elszenvedői a nemlétező Sukoró-ügy vádlottjai.

Ezzel az ítélettel végleg betelt a pohár. Világossá kell tenni: akik ebben részt vettek, utol fogja őket érni az igazságszolgáltatás. Börtönbe fog kerülni a hazug vádat elindító Polt Péter, a vádat képviselő ügyész, Kovatsits Gábor, a tárgyalásokat ide-oda pakolgató Handó Tünde és az ítéletet kimondó Sólyomváriné Csendes Mária bíró is.

A párt elnöksége közölte: Biszku Béla esete a bizonyíték, hogy évtizedekkel később is jöhet a büntetés. Ezek a “jogászok” ne bízzanak abban, hogy Orbán Viktor az idők végezetéig hatalmon marad. Orbán meg fog bukni, ők pedig egy független, valóban jogállami bíróság előtt vádlottként fognak állni.

Az MNV egykori vezérigazgatóját a Sukoró-perben első fokon 4 év letöltendő börtönre ítélték.  Fellebbezett, és Tátrai az ATV-ben azt mondta, informálisan kapott ajánlatot, hogy felmenthetik, ha Gyurcsány Ferencre vall, de ezt nyilván nem lehet bizonyítani, és nem is gondolt arra, hogy ezt tegye, mert ennek nem lett volna alapja. Arra a kérdésre, kitől hangzik el egy ilyen ajánlat, azt válaszolta,

az ügyésztől hangzik el, nyilván jegyzőkönyvön kívül és konkrétan mondjuk nem nekem, hanem az ügyvédemnek.

Az interjú után a Magyar Időknek Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze azt mondta: amíg bírósági szakaszban van az ügy, a Szolnoki Törvényszék illetékes nyilatkozni és egyébként ahogy korábban, most sem kommentálják a vádlottak nyilatkozatait.

A bíróság a büntetésnél azt is figyelembe vette, hogy úgy látta: Tátrai Miklós a befektető érdekét az államé elé helyezte. A per első-, másod- és ötödrendű vádlottja felmentésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett, indítványozta, hogy az első- és a másodrendű vádlottat a másodfokú tárgyalásig helyezzék előzetes letartóztatásba. A bíróság ezt elutasította.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik