Közélet

Ferenc pápa mégsem jön Magyarországra, valószínűleg a kerítés miatt

Ferenc-papa(210x140).jpg (Array)
Ferenc-papa(210x140).jpg (Array)

Elvághatta egy időre magát a magyar politikai és egyházi vezetés a római katolikus egyház feje előtt, ezért elmarad Ferenc pápa magyarországi látogatása – írja a Bors. Áder János köztársasági elnök 2013-as vatikáni látogatása alkalmával személyesen hívta meg Magyarországra a pápát, aki el is fogadta az invitációt, annak időpontjaként a 2016-os évet jelölte meg.

Mint ismeretes, a magyar kormány idén nyáron úgy döntött: kerítéssel tartja távol az országtól a dél felől érkező menedékkérőket. Ez a lépés szöges ellentétben áll a pápa többször is hangoztatott álláspontjával, miszerint a menekülteket be kell fogadni. Hétfőn – utalva a magyar kerítésre – egyenesen úgy fogalmazott:

Köztudott, mi lesz a falak végső sorsa. (…) Minden fal leomlik: ma, holnap vagy száz év után.

Az egyházfő az európai parókiákat arra szólította fel, hogy fogadjanak be szíriai menekült családokat. A Bors emlékeztet: a magyar egyház a pápa kérésének nem tett eleget, nem vette ki a részét a menedékkérők ellátásából.

Meg is lett az eredménye: Ferenc pápa hivatalos 2016-os programjában Magyarország nem szerepel, helyettünk viszont meglátogatja Lengyelországot, Örményországot és Máltát is. A lap megkérdezte a Köztársasági Elnöki Hivatalt és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát is a fejleményekről, de hetek óta hiába várnak válaszra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik