Közélet

200 milliót költött az állam a menekültek orvosi ellátására

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adatai szerint az augusztus 31-éig befogadó intézményekben elhelyezettek 27 435 alkalommal jártak orvosnál – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának írásbeli válaszából.

111,5 millió feletti költség

Rétvári Bence a jobbikos Lukács László Györgynek adott válaszában, amelyet az Országgyűlés honlapján tettek közzé, rögzítette, hogy ez az esetszám magában foglalja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által elrendelt szűrővizsgálatokon való részvételt és az egyéb orvosi beavatkozásokat.

Ezek költsége meghaladja a 111,5 millió forintot. A BÁH, az Országos Mentőszolgálat és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár összesen mintegy 200 millió forintot fordított a bevándorlók ellátásával összefüggő feladatokra a fenti időszakban.

Januártól áttekintve a legnagyobb költség júniusban volt, a BÁH esetében több mint 35,9 millió forint, a OEP-nél 6,6 millió forint.

Az államtitkár által mellékelt táblázat szerint egy szűrővizsgálat költsége negatív eredmények esetén több mint hatezer forint, ha további elemzésekre van szükség, az már több mint 39 ezer forintba kerül.

Megelőzik a járványt

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a fokozott bevándorlási hullám járványveszélyt jelent. A kormány minden szükséges intézkedést megtesz a közegészségügyi-járványügyi biztonság és a bevándorlók egészségügyi ellátása érdekében – írta.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után a szűréseket a déli határszakaszon kialakított tranzitzónákban, Röszkén és Tompán végezték el. Ott a menedékkérők első orvosi ellátása, a fertőző betegségek kiszűrése, egészségi panaszok kivizsgálása és szükség szerinti kezelése történt meg, illetve történik.

A parlamenti államtitkár kitért arra is, hogy bevándorlók körében igen alacsony az együttműködési készség, de aki együttműködik a hatóságokkal, az – az előírásoknak megfelelően – minden segítséget megkap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik